Mondelez International to duży koncern z branży spożywczej, który ma w swoim portfelu wiele znanych marek słodyczy. Firma ogłosiła na stronie internetowej, że szuka kilkunastu testerów, którzy mają pomóc wprowadzić jej na światowe rynki nowy produkt.
Pracownicy czekoladę mogliby testować w czasie lunchu – Mondelez oferuje zatrudnienie na część etatu, w konkretnych godzinach – od 12:15 do 14:45, od wtorku do czwartku, łącznie 7,5 godziny tygodniowo.
Testy będą odbywać się na terenie Uniwersytetu w Reading, w południowo-wschodniej Anglii. Udział w nich ma wziąć 11 osób, których zadaniem – po tym, jak już spróbują czekolady – ma być wymiana „obiektywnych i szczerych” opinii na temat próbki oraz osiągnięcie wzajemnego porozumienia w kwestii smaku.
Wśród wymagań, jakie należy spełnić, Mondelez podaje:
- pasję do słodyczy i odpowiednie kubki smakowe
- szczerość w wyrażaniu opinii
- chęć wypróbowania nowych produktów
- komunikatywność
- dobrą znajomość języka angielskiego.
Według profilu firmy na portalu LinkedIn, to praca na stanowisku niskiego szczebla, więc doświadczenie prawdopodobnie nie jest wymagane.
Producentów czekoladowych słodyczy - a w konsekwencji być może także ich klientów - ucieszy zapewne inna wiadomość. Ceny kakao na światowych rynkach są najniższe od kilkunastu lat.
Powodem, jak w przypadku wielu surowców rolnych, jest pogoda. Kakao jest tak tanie w dużej mierze przez wyjątkowy urodzaj w kraju głównego producenta - Wybrzeżu Kości Słoniowej.