Unia Europejska zmienia regulacje dotyczące rynku cukru. To wpłynie na ceny

Od października rynek cukru w UE będzie znacznie mniej regulowany. To bardzo duża zmiana, a Polska jest trzecim największym producentem cukru w Europie. Liberalizacja nie pozostanie bez wpływu na ceny tego towaru.

Do tej pory rynek cukru był w Unii mocno regulowany. Obowiązywały między innymi  kwoty cukrowe ograniczające produkcję, wyliczane dla poszczególnych krajów, minimalna cena skupu buraków cukrowych czy system zarządzania nadwyżkami. Teraz to się zmieni – kwoty cukrowe i inne regulacje zostaną zniesione. To wyraźna zmiana, która wpłynie na producentów buraków, samego cukru, a także na konsumentów – poprzez ceny tego towaru i wielu innych produktów, do wytwarzania których cukier się wykorzystuje.

Polska potentatem, skorzysta na zmianach

Polska to trzeci największy, po Francji i Niemczech, producent buraków cukrowych w Europie. W sezonie 2016/2017 wyprodukowano w naszym kraju ponad 2 mln ton cukru – 13,3 proc. europejskiej produkcji. Paweł Wyrzykowski, ekonomista BGŻ BNP Paribas, zauważa, że producenci w całej Europie już od pewnego czasu, wiedząc o nadchodzących zmianach, zwiększali powierzchnię upraw buraków. Podobnie stało się w naszym kraju.

Polska na tych zmianach akurat skorzysta. Tak sądzi także ekonomista innego banku, Credit Agricole. Według Jakuba Olipry jesteśmy tutaj bardzo konkurencyjni, dzięki względnie niskim kosztom pracy, odpowiednim warunkom do uprawy oraz długiej tradycji. Możliwe więc, że produkcja cukru w Polsce wzrośnie, podobnie jak jego eksport. Głównym wyzwaniem będzie zwiększenie wydajności tej produkcji, która teraz mocno odstaje od tej w innych krajach unijnych.

Co z ceną cukru?

Dla konsumentów jednak ważniejsza jest kwestia cen cukru. Te będą teraz w znacznie większym stopniu zależeć od rynków międzynarodowych, co oznacza, że będą też bardziej podatne na wahania.

W sierpniu kilogram cukru kosztował w Polsce średnio 3,07 zł, o 1,9 proc. mniej niż w lipcu i o 3,2 proc. mniej niż w grudniu ubiegłego roku – piszą analitycy BGŻ BNP Paribas, przywołując dane Głównego Urzędu Statystycznego. Na razie wszystko wskazuje na to, że dzięki rosnącej produkcji, będą one w najbliższym czasie dalej spadać. Tak uważa także Jakub Olipra z Credit Agricole.

„Uwzględniając oczekiwane przez nas tendencje na globalnym rynku cukru prognozujemy, że cena cukru w Polsce na koniec 2017 r. wyniesie 1780 zł/t, a na koniec 2018 r. obniży się do 1540 zł/t” – pisze ekonomista.

+++