Blokada eksportu wieprzowiny z Polski do USA. Ministerstwo: "Doszło do pomyłki"

"Według informacji Głównego Inspektora Weterynarii doszło do pomyłki związanej z określeniem statusu miejsc, z których pochodziło wyeksportowane mięso" - tak Ministerstwo Przedsiębiorczości i Technologii komentuje decyzję USA o zawieszeniu importu wieprzowiny z Polski.

Stany Zjednoczone zdecydowały 18 października o zawieszeniu importu wieprzowiny z Polski. Był to efekt obaw przed rozprzestrzenianiem się wirusa afrykańskiego pomoru świń (ASF). Tłumaczono, że w jednym z zakładów eksportujących wieprzowinę z Polski do USA nie były przestrzegane wymogi mające na celu zapobieganiu rozprzestrzeniania się poważnych chorób zwierząt hodowlanych. Inny polski zakład także jest "pod lupą".

Amerykanie nie określili, do niego ma trwać zawieszenie importu mięsa wieprzowego z Polski. Tymczasem Ministerstwo Przedsiębiorczości i Technologii pisze na swojej stronie internetowej o pomyłce. 

Według informacji Głównego Inspektora Weterynarii doszło do pomyłki związanej z określeniem statusu miejsc, z których pochodziło wyeksportowane mięso. Szczegółowe informacje trafiły już drogą formalną do właściwych instytucji w Waszyngtonie. Liczymy, że przedstawione wyjaśnienia spowodują szybką korektę podjętej decyzji. Obydwie strony pozostają w kontakcie roboczym do ostatecznego wyjaśnienia sprawy

- informuje resort. Minister Jadwiga Emilewicz oraz Główny Lekarz Weterynarii Paweł Niemczuk spotkali się w piątek w tej sprawie z zastępcą ambasadora USA. Wyjaśniali Ericowi F. Greenowi, że mięso, które trafiło na rynek amerykański, spełniało wszystkie wymogi przepisów weterynaryjnych, w tym przepisów prawa europejskiego.

Odczuje to cała branża

Tymczasem Krajowy Związek Pracodawców - Producentów Trzody Chlewnej nie ma wątpliwości - zamieszanie w związku z zawieszeniem importu przez USA pogorszy na jakiś czas sytuację całej branży w kraju. 

Przez niedopatrzenie Polska czasowo od dnia 18/10/2018 straciła lukratywny rynek USA. (...) Według danych MRiRW, w ciągu pierwszych ośmiu miesięcy br. na rynek amerykański wysłaliśmy 43 tys. ton wieprzowiny o wartości blisko 460 mln złotych. Stanowi to ok. 13 proc. całego polskiego eksportu wieprzowiny. Do USA wysyłaliśmy najbardziej wartościowe elementy: boczek, karkówka i żeberka. Skutki zamknięcia granicy odczujemy bardzo szybko, gdyż niewyeksportowana wieprzowina zostanie w kraju wywołując dodatkową presją na ceny skupu żywca. Już następnego dnia po ogłoszeniu decyzji przez USA, zakłady mięsne ograniczyły skup żywca

- informuje związek.

Więcej o: