Główny Inspektorat Sanitarny podczas urzędowej kontroli Inspekcji Weterynaryjnej wykrył obecność bakterii Listeria monocytogenes w pięciu badanych próbkach. Spożywanie produktów zakażonych powyższą bakterią może prowadzić do wystąpienia listeriozy.
Skażony produkt to Pasztet pieczony z dzika, 200 g o nr partii 16/09/2020 z datą przydatności do spożycia wyznaczoną na 26 października 2020 roku. Producentem jest Provincja sp. z o.o., ul. Daszyńskiego 60, 69-200 Sulęcin, weterynaryjny numer identyfikacyjny 08070701.
"Inspekcja Weterynaryjna bezzwłocznie po uzyskaniu dyskwalifikujących partię wyników badań poinformowała producenta produktu, a także Państwową Inspekcję Sanitarną. Powiatowy Lekarz Weterynarii w Sulęcinie przeprowadził kontrolę w zakładzie produkcyjnym PROVINCJA SP. Z O.O., ustalił pochodzenie surowca oraz listy odbiorców niezgodnego produktu. PLW w Sulęcinie wydaje decyzję o zawieszeniu produkcji w zakładzie Provincja do czasu uzyskania wyników zgodnych w zakresie obecności Listeria monocytogenes. Zakład rozpoczął procedurę wycofania produktów z rynku. W zakładzie przeprowadzono mycie i dezynfekcje (poprzez zamgławianie).Trwa dalsze postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie." - podaje w komunikacie GIS.
GIS przestrzega, że skażonego pasztetu nie należy spożywać, by uniknąć zakażenia listeriozą. Choroba jest groźna głównie dla kobiet w ciąży, noworodków i osób z obniżoną odpornością. Objawy listeriozy to:
W przypadku wystąpienia powyższych objawów należy skontaktować się z lekarzem.