Czym zastąpić masło? Tanie i zdrowe zamienniki, które znajdziesz w kuchni

Kostka masła kosztuje już więcej niż 7 zł. W dodatku ten rodzaj tłuszczu cieszy się złą sławą wśród miłośników zdrowego stylu życia. Czym można zastąpić tradycyjne masło?

Wiele osób nie wyobraża sobie diety bez masła. Często jednak z różnych powodów decydujemy się je ograniczyć lub całkowicie z niego rezygnujemy. To może być wybór kierowany zmianą diety, lub potrzebą wprowadzenia oszczędności - w końcu za kostkę masła płacimy już ponad 7 złotych. Co jeść zamiast masła, żeby było zdrowo i smakowicie?

Zobacz wideo Twarde masło prosto z lodówki i niedojrzałe awokado gotowe do jedzenia w kilka minut? To możliwe!

Przeczytaj więcej informacji z kraju i ze świata na stronie głównej Gazeta.pl

Najlepsze zamienniki masła - tanie i smaczne

Majonez - czasem najlepsze rozwiązania są najprostsze. Może to nie opcja dla osób, które szukają zamienników polecanych przez trenerki fitness, ale z majonezem bez trudu wyczarujemy smaczną, szybką przekąskę. A co najważniejsze w tym przypadku - za cały słoik zapłacimy mniej niż za kostkę masła.

Pasta jajeczna - wystarczy kilka jajek ugotowanych na twardo, pieprz, sól, ulubione zioła i odrobina majonezu. To też opcja dla zabieganych - pastę przygotujemy w kilka minut, a potem wystarczy rozsmarować ją na pieczywie i przekąska gotowa.

Banany - rozmarowane na bułce banany będą dobrą bazą do słodkiej kanapki. Owoce są nie tylko sycące, ale także bogate w potas i witaminy.

Zdrowe zamienniki masła

Awokado - dojrzałe awokado można bez trudu rozsmarować na kanapce. To zamiennik nieco droższy, ale bardzo bogaty w składniki odżywcze. Mając nieco więcej czasu, możemy przygotować z awokado pastę guacamole.

Masło orzechowe - tradycyjnie wykorzystywane jest do kanapek na słodko, ale sprawdza się także w mniej oczywistych połączeniach. Poza tym stuprocentowe masło orzechowe dostarczy nam nie tylko potrzebnego tłuszczu, ale też będzie dobrym źródłem białka. Za duży słoik w dyskoncie zapłacimy 10 zł.

Pasta z suszonych pomidorów - sekretem tego smarowidła jest dobry blender oraz oliwa, w której pomidory są zatopione w słoiku. Tak naprawdę nic więcej (poza samymi pomidorami) nie potrzebujemy, żeby wykonać pełną smaku pastę.

Oliwa z oliwek - to tłuszcz, który jest podstawą śródziemnomorskiej kuchni. Doskonały do pieczywa, jednak sprawdzi się też w sałatkach i innych potrawach. W sklepie wybierzmy tę tłoczoną na zimno.

Pasta z pestek dyni lub słonecznika - podobnie jak masło orzechowe, taka pasta będzie też źródłem białka. Jej połączenie z wytrawnymi dodatkami będzie jednak mnie "kontrowersyjne".

Hummus - duże opakowanie zdobędziemy już za kilka złotych i to w wielu różnych smakach. Pasta z ciecierzycy z dodatkiem tahini na dobre zadomowiła się w naszych lodówkach. Jeśli szukamy jeszcze tańszej i zdrowszej opcji, bez trudu możemy przygotować ją w domu.

Tahini - a skoro już o tahini mowa, przyda się też samo, jako baza do kanapki. Jest odpowiednio tłuste, a mocny, sezamowy smak może zachęcić do kulinarnych eksperymentów.

*****************

Pomóż Ukrainie, przyłącz się do zbiórki. Pieniądze wpłacisz na stronie pcpm.org.pl/ukraina.

Więcej o: