Ceny warzyw w tym roku biją kolejne rekordy. Od kilku tygodniu informujemy w Gazeta.pl o drastycznych podwyżkach. Atak zimy przyniósł katastrofę w uprawach w Hiszpanii i Maroku. To w połączeniu z wysokimi cenami energii przekłada się na bardzo wysokie ceny warzyw i puste półki sklepowe.
Analityk sektora Food & Agri w Banku BNP Paribas Jakub Jakubczak przekazuje w rozmowie z PAP, że alternatywą mogłaby być produkcja szklarniowa, jednak z uwagi m.in. na wysokie koszty energii jest ona opóźniana lub wstrzymywana. - Dodatkowo na wysokie ceny w Polsce wpływa rynek walutowy - słaba wobec euro złotówka powoduje, że import warzyw jest jeszcze droższy - stwierdził.
Więcej najnowszych informacji przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Podwyżki cen warzyw. Kiedy spadek cen?
Jak podkreślił ekspert, można spodziewać się obniżki sezonowej, ale jej skala może być dużo niższa niż w ubiegłych latach. Ceny na rynku warzyw będą zależały od odbudowy podaży z Hiszpanii i północnej Afryki, zbiorów w Polsce i Europie w 2023 r. oraz od tego, kiedy pojawią się w Polsce warzywa szklarniowe.
"Niemniej, znaczących spadków cen wynikających z sezonowości powinniśmy spodziewać się prawdopodobnie dopiero w II połowie bieżącego roku" - podsumował.
Zawrotne ceny warzyw. Rekordzistą pomidor, papryka i kalafior
Według wyliczeń Business Insidera rekordzistą podwyżek jest właśnie pomidor. Na przestrzeni roku cena tego warzywa wzrosła z 1,4 zł do 15 zł za kg. To więcej aż o 970 proc. Z kolei papryka z 6,25 zł zdrożała to 19 zł, a to jedynie ceny z rynku w Broniszach. Na niektórych polskich bazarach pomidory i papryka kosztują nawet po 25-35 zł za kg.
Na rekordowy wzrost cen warzyw zwracał uwagę również senator Wadim Tyszkiewicz, który w zeszłym tygodniu opublikował paragon grozy z Biedronki. Pokazał, że kilogram kalafiora kosztował 12,99 zł. Za większą główkę - którą kupił senator - ważącą 1,65 kg, trzeba było jednak zapłacić w sklepie aż 21,43 zł. "Drogi Ty nasz kalafiorku..." - napisał i zauważył, że teraz kilogram nóżek z kurczaków jest tańszy od warzywa. Kosztowały one bowiem 6,99 zł za kilogram (w promocji).