Szokujące ceny szparagów na początku sezonu. Ile kosztują i jak zaoszczędzić na zakupach?

Rozpoczął się sezon na szparagi, który potrwa aż do końca czerwca. Szerokie zastosowanie w kuchni i prozdrowotne właściwości zachęcają wielu Polaków do zakupu tych warzyw. W tym roku początek sezonu sprawia, że ceny mogą zaskoczyć. Gdzie kupić szparagi, żeby zaoszczędzić?

Szparagi są idealnym składnikiem zblendowanych zup, koktajli zdrowotnych, czy dań. Mogą również stworzyć dobraną kompozycję z mięsem wieprzowym. Szparagi posiadają wiele właściwości odżywczych takich jak fosfor i wapń, które wspierają kości i zęby. Wzrost ich zastosowania idzie w parze z cenami, co można odczuć na zakupach.

Zobacz wideo Są niskokaloryczne, smaczne i... leczą kaca! Sezon na szparagi trwa

Ile kosztują szparagi? Ceny są zróżnicowane, ale można zaoszczędzić na promocjach

Na podwarszawskiej giełdzie Bronisze średnia cena za kilogram szparagów wynosi 40 złotych. Najtaniej zapłacimy 36 zł, a najwyżej ceny osiągają 42 zł. Najczęściej szparagi sprzedawane są w pęczkach ważących około 250 gramów. Jeśli potrzebujemy kilograma w konkretnym celu, cena wrasta proporcjonalnie do ilości pęczków, czyli cztery razy.

Według gazety promocyjnej w Intermarche za taki pęczek zapłacimy 8,99 zł, co daje prawie 36 złotych za kilogram. Niedawno w Biedronce cena za ćwierć kilograma szparagów wynosiła 12,99 zł i obecnie tyle zapłacimy w Netto i Lidlu. Biedronka od 20 kwietnia obniżyła ceny tych warzyw do 6,99 zł. Jak możemy przeczytać w gazecie Auchan, pęczek kosztuje 9,95 zł. Natomiast jeśli na zakupach posiadamy kartę skarbonkę, obejmie nas rabat, dzięki któremu kupimy szparagi za 7,95 zł, a kilogram wyniesie niecałe 32 zł.

W Niemczech szparagi importowane z zagranicy są tańsze niż krajowe

Jak informowaliśmy w artykule powyżej, Niemcy obawiają się, że rynek zaleją szparagi z importu. Powodem są wzrastające koszty upraw, które wywindował kryzys energetyczny i podniesienie płac minimalnych. To powoduje, że szparagi z Grecji lub Hiszpanii są tańsze. Plantatorzy decydują się w takich sytuacjach na zmianę uprawianych warzyw, co doprowadza do zmniejszenia się liczby upraw.

Więcej o: