KFC chce wydrukować syntetyczne nuggetsy z kurczaka. Sieć rozpoczęła współpracę z Rosjanami

KFC rozpoczęło współpracę z firmą 3D Bioprinting Solution z Rosji. Chcą razem z nimi stworzyć syntetyczne mięso z kurczaka i otworzyć resturację przyszłości. Do tego celu użyją technologii biodruku 3D. Pierwsze testy mają odbyć się pod koniec bieżącego roku.

KFC poinformowało, że wykonało kolejny krok na drodze do stworzenia "restauracji przyszłości". Jest nim współpraca z rosyjską firmą 3D Bioprinting Solution w celu stworzenia syntetycznego mięsa kurczaka, które będzie miało taką samą strukturę i smak, jak mięso żywych zwierząt. Dzięki temu KFC chce wpisać się w trend zdrowego i świadomego żywienia, który zyskuje coraz większa popularność na całym świecie.

Zobacz wideo Ograniczmy spożycie wołowiny. To zagrożenie dla klimatu

KFC będzie drukować syntetyczne mięso

By osiągnąć swoje plany, KFC celuje w stworzenie pierwszych produkowanych w laboratorium nuggetsów z kurczaka. Ma to zostać osiągnięte techniką biodruku 3D, w której wykorzystuje się tzw. biotusze (materiały zawierające żywe komórki) do tworzenia skomplikowanych, trójwymiarowych struktur. Zdaniem KFC to jedyna obecnie dostępna metoda odpowiadająca potrzebom firmy.

KFC i 3D Bioprinting Solutions skorzystają z komórek kurczaka oraz roślin. Sieć dostarczy także takie składniki, jak panierka i przyprawy, by udało się osiągnąć oryginalny smak znany z ich restauracji

KFC obserwuje wszystkie trendy, by nadążać za technologią i stosować ją w naszych restauracjach. [...] Nasz eksperyment z biodrukiem 3D, może pomóc w rozwiązaniu kilku globalnych problemów.

- mówi Raisa Polyakova, menadżer generalny KFC na Rosję. Firma powołuje się na badania czasopisma "Environmental Science & Technology" (choć nie wskazuje, które konkretnie badania ma na myśli), z których wynika, że hodowla mięsa z komórek ma minimalny negatywny wpływ na środowisko. Pozwala na obcięcie wydatków energetycznych na ten cel o połowę, a względem tradycyjnej produkcji mięsa emisja gazów cieplarnianych jest 25-krotnie mniejsza, potrzeba też 100-krotnie mniej ziemi. Pierwsze próbki do testów mają być gotowe już pod koniec bieżącego roku. 

Więcej o: