Chociaż ekspresy do kawy szwajcarskiego producenta posiadają bogate menu kawowe, warto zwrócić szczególną uwagę na jeden z najpopularniejszych specjałów - espresso. Dla wielu kojarzony z mocnym i intensywnym smakiem, jednak przygotowanie doskonałego w smaku espresso, z odpowiednim balansem smaku i aromatu, wcale nie jest takie proste. Zamawiając tę kawę w kawiarni można zwrócić uwagę na szereg różnic - crema, czyli "pianka", która jest górną warstwą kawy może być gęsta i pełna smaku, który długo pozostaje na języku. Ale zdarza się, że nieprawidłowo przygotowana mała czarna jest jałowa w smaku, gorzka, a jej crema szybko opada lub prawie jej nie ma.
Z myślą o wysokich wymaganiach miłośników kawy espresso, JURA opracowała i opatentowała technologię P.E.P©, czyli Proces Ekstrakcji Pulsacyjnej. Wbudowany w ekspresie młynek mieli ziarna kawy, które następnie trafiają do jednostki zaparzającej, często nazywanej sercem ekspresu. To właśnie tam dochodzi do procesu parzenia kawy. W jednostce formowane jest w tzw. "ciastko kawowe", a technologia P.E.P© podczas przygotowywania espresso wtłacza wodę równomiernie przez kawę w specyficzny sposób - pulsacyjnie i z krótkimi przerwami. To dzięki temu procesowi ze świeżo zmielonych ziaren wydobywane jest maksimum smaku i aromatu, a espresso zyskuje gęstą cremę. Ten zaawansowany proces załącza się automatycznie za każdym razem po wyborze małej czarnej. Opatentowana technologia P.E.P© dostępna jest we wszystkich automatycznych ekspresach marki JURA.
Latem często zmieniamy swoje nawyki kawowe wybierając bardziej orzeźwiające i zimne napoje. W kawiarniach mamy bogaty wybór kaw typu frappe, kaw mrożonych czy cold brew. Te pozycje długo nie były dostępne w domowych ekspresach do kawy.
Marka JURA zrewolucjonizowała rynek ekspresów do kawy wprowadzając po raz pierwszy na świecie możliwość przygotowania zimnej kawy typu cold brew w mniej niż 90 sekund. Ten typ kawy tradycyjnie przygotowywany jest poprzez macerację na zimno, która trwa wiele godzin. Dzięki Cold Extraction Process – technologii ekstrakcji kawy na zimno - ekspres przygotowuje kawę z grubiej mielonych ziaren, przepuszczając przez nie pulsacyjnie zimną wodę pod wysokim ciśnieniem. Charakterystyczny zimny napój kawowy o orzeźwiających aromatach jest gotowy w mniej niż półtorej minuty. Dodatkowo użytkownik ma możliwość wyboru kaw czarnych i mlecznych przygotowywanych w tej technologii, która dostępna jest wyłącznie w modelach Z10 i GIGA10.
Najbardziej wymagający smakosze nie tylko doskonale wiedzą, jaki specjał lubią najbardziej. Mają również swoje preferencje, jeśli chodzi o wybór ziaren, z których przygotowana jest ich kawa. Jeśli należysz do takich osób i starannie selekcjonujesz ziarna, zwracasz uwagę na stopień wypalenia i pochodzenia kawy - marka JURA ma dla Ciebie ciekawą propozycję.
Model GIGA10 został wyposażony w dwa pojemniki na kawę i dwa ceramiczne młynki tarczowe. Dzięki temu użytkownik zyskuje możliwość zasypania ich dwoma zupełnie innymi rodzajami ziaren. Można używać ich zamiennie - wybierając rodzaj ziaren dostosowany do specjału, który chcemy przygotować, np. mocno palona kawa doskonale nadaje się do aromatycznego espresso, a ta krócej wypalana do delikatnych kaw mlecznych. GIGA10 daje użytkownikowi również wybór - można dowolnie mieszać ziarna z dwóch młynków w różnych proporcjach, ustalając indywidualny blend. To rozwiązanie jest idealne, jeśli jesteś wymagającym kawoszem lub jeśli domownicy mają zupełnie odmienne preferencje smakowe od Twoich. Dzięki możliwości wyboru, wymagania wszystkich użytkowników będą zaspokojone na najwyższym poziomie, a przygotowywana kawa każdorazowo będzie doskonałej jakości.
Pomimo zaawansowanych technologii wszystkie ekspresy marki JURA są zaprojektowane w taki sposób, aby ich obsługa była bardzo intuicyjna. Duży, kolorowy wyświetlacz umożliwia użytkownikom dostęp do rozwiązań, które gwarantują najwyższą jakość kawy. Ich przygotowanie odbywa się za pomocą dotknięcia jednego przycisku. Zaufaj szwajcarskiej jakości.
Materiał promocyjny marki JURA.