Naukowcy odkryli nowe zagrożenie. Świat może mieć wielki problem z produkcją żywności

Naukowcy ze Stanów Zjednoczonych i Niemiec ostrzegają, że światu grozi niedobór żywności. Analizując modele klimatyczne doszli do wniosku, że globalne ocieplenie może uderzyć jednocześnie w kilka regionów świata odpowiedzialnych za produkcję żywności.

Globalne ocieplenie może być bardziej ryzykowne dla produkcji żywności, niż nam się do tej pory wydawało. Naukowcy ze Stanów Zjednoczonych i Niemiec w badaniu opublikowanym w Nature Communications stwierdzają, że grozi nam brak bezpieczeństwa żywieniowego, a nawet wzrost niepokojów społecznych z tym związanych. Istnieje bowiem prawdopodobieństwo, że zmiany klimatyczne utrudnią produkcję żywności w kilku różnych regionach świata jednocześnie. Ludzkość, jak się okazuje, nie przewidywała do tej pory takiego scenariusza. 

Zobacz wideo El Nino dopiero się zaczyna, a ocean światowy już jest o 0,2 stopnia cieplejszy niż kiedykolwiek w historii pomiarów

Globalne ocieplenie może utrudnić produkcję żywności

Badacze oparli swoje wnioski na modelach klimatycznych z lat 1960-2014 oraz prognozach dotyczących zmian klimatu w latach 2045-2099. Odkryli, że prąd strumieniowy, mający wpływ na wzorce pogodowe w najważniejszych pod względem upraw regionów świata, meandruje. Ma to szczególne znaczenie na regiony rolnicze w Ameryce Północnej, Europie Wschodniej i Azji wschodniej. Wynikiem może być zmniejszenie plonów nawet o 7 proc. Może to też doprowadzić do trwałego ograniczenia produkcji żywności. 

Musimy być przygotowani na tego rodzaju złożone zagrożenia klimatyczne w przyszłości, a obecne modele wydają się tego nie uwzględniać

- ostrzega Kai Kornhuber, badacz z Columbia University i Niemieckiej Rady ds. Stosunków Zagranicznych, główny autor badania. 

Naukowcy twierdzą, że tego typu incydent zdarzył się już w przeszłości. W 2010 roku fluktuacja prądu strumieniowego i związane z nią m.in. z ekstremalne upały w niektórych regionach Rosji czy powodzie w Pakistanie zaszkodziły uprawom. 

Zmiany klimatyczne mają negatywny wpływ na wysokość plonów rolniczych, zwiększają bowiem ryzyko wystąpienia susz, powodzi, ekstremalnych temperatur oraz rozprzestrzeniania się szkodników i chorób roślin oraz zwierząt. Te czynniki mogą prowadzić do zmniejszenia dostępności żywności, wzrostu jej cen i destabilizacji globalnych rynków żywnościowych. Dlatego ONZ podkreśla potrzebę podejmowania działań na rzecz adaptacji do zmian klimatycznych oraz transformacji naszych systemów żywnościowych w celu zapewnienia bezpieczeństwa żywnościowego dla przyszłych pokoleń.

Więcej o: