Odinstalowałeś Google Photos, a zdjęcia dalej przesyłają się na serwer? Wiemy co robić

Google kilka tygodni temu zaprezentował odświeżoną aplikację Google Photos, którą w znacznym stopniu ulepszono. Użytkownicy mają na przykład niemal nieograniczone miejsce na swoje zdjęcia. Okazało się jednak, że po odinstalowaniu aplikacji Google Photos te nadal są przesyłane na serwery Google. Dlaczego tak jest i jak wyłączyć tę funkcję? Sprawdziliśmy.

Podczas majowej konferencji I/O 2015 Google zaprezentował odświeżoną aplikację Google Photos. Jedna z najważniejszych usług Google zyskała kilka nowych funkcji - między innymi znacznie łatwiejsze dzielenie się fotografiami i niemal nieograniczone miejsce na nasze zdjęcia. Wprowadzono też automatyczne indeksowanie zdjęć (które nie zawsze działa idealnie ).

Dla wygody użytkowników zdjęcia mogą być automatycznie przekazane do chmury Google. Intencją było to, by nigdy nam nie przepadły - stracimy urządzenie, a zdjęcia z wakacji są bezpieczne na koncie.

Jeden z amerykańskich dziennikarzy odkrył jednak, że kopie wykonywanych przez niego zdjęć trafiają na serwery Google nawet po odinstalowaniu aplikacji Google Photos. Niektórzy uznali to jako ingerencję w prywatność - Google tworzy kopię zdjęć nawet wtedy, kiedy o to nie prosiliśmy.

Kwestia odpowiednich ustawień

Dlaczego zdjęcia które robimy smartfonem "same" przesyłają się na serwer Google? Bo takie jest domyślne ustawienie systemu. Można je jednak zmienić. Wyjaśnił nam to Piotr Zalewski z Google Polska.

Niektórzy użytkownicy odinstalowani aplikację Zdjęcia Google, nie zdając sobie sprawy z tego, że wykonywanie kopii zapasowej jest nadal aktywne jako usługa systemu Android. Pracujemy nad takim rozwiązaniem, by informacje na ten temat były bardziej klarowne i by decydując się na odinstalowanie aplikacji Zdjęcia Google, użytkownicy otrzymali możliwość łatwego wyłączenia kopii zapasowej zdjęć.

Nie chcesz, by zdjęcia automatycznie przesyłały się na serwer Google? Zmień odpowiednie ustawienia.

Obecnie, użytkownik, który odinstalował aplikację Zdjęcia Google i chciałby wyłączyć wykonywanie automatycznej kopii zapasowej w swoim urządzeniu z Androidem powinien uruchomić aplikację "Ustawienia Google", wybrać "Kopia zapasowa Zdjęć Google" i przełącznik ustawić w pozycji "Wyłącz".

- wyjaśnił nam Piotr Zalewski.

Być może Google powinien w bardziej klarowny sposób informować użytkowników o tym, że kopia zdjęć jest tworzona nawet po odinstalowaniu Google Photos. Wtedy nie spotkałby się z zarzutem, że robi coś "potajemnie". Mimo wszystko wyłączenie automatycznego tworzenia kopii zapasowej zdjęć jest proste.

Według mnie funkcja Google Photos jest potrzebna - zapewnia sporą wygodę. Możemy bardzo szybko udostępnić link do wybranych fotografii lub całych zbiorów. Osoba, której wyślemy zdjęcia będzie oglądać je online, bez konieczności pobierani ich na komputer czy smartfon. Uważam takie rozwiązanie za praktyczne i wygodne.

Jak Google ulepszył Google Photos? Dowiesz się z tego materiału.

Więcej o: