Aplikacje na Facebooku mogą mieć dostęp do danych kontaktowych

Facebook pozwala twórcom aplikacji na dostęp do naszych danych kontaktowych - numeru telefonu i adresu zamieszkania.

Aplikacje na Facebooku, jak wiadomo, przed pierwszym uruchomieniem proszą o zezwolenie na dostęp do naszych różnych danych. Może to być możliwość publikowania na naszej Tablicy, dostęp do listy znajomych czy pozwolenie na wysyłanie wiadomości e-mail. Przeważnie wyskakujące okienko z prośbą o udzielenie dostępu traktujemy jak zło konieczne i czym prędzej chcemy się go pozbyć. Klikając oczywiście na "tak, zgadzam się".

Teraz do zestawu danych jakie udostępniamy twórcom aplikacji dołączyć może nasz adres i numer telefonu (o ile uzupełniliśmy profil o te informacje). Co to dla nas oznacza? Można się łudzić, że zaczniemy ze skupieniem czytać powiadomienia aplikacji i z rozsądkiem udzielać odpowiednich pozwoleń. Głęboka znajomość ludzkiej natury każe nam jednak przypuszczać, że nawet nie zwrócimy uwagi na kolejny wers irytującego powiadomienia. A niesłusznie, bo w ten sposób dajemy dostęp do swoich danych kontaktowych na przykład takim aplikacjom jak opisywana przez nas ostatnio "Zobacz kto oglądał Twój profil" .

Więcej o: