Chcą pobić rekord Guinnessa, upieką pizzę o długości 2 km

Neapol przygotowuje się do pobicia rekordu Guinnessa w kategorii najdłuższej pizzy świata. Jeszcze w maju pizzaioli z całego świata chcą upiec monstrualną margaritę o długości 2 kilometrów.

Neapolitańczycy chcą pokonać twórców liczącej 1595 metrów i 45 centymetrów pizzy upieczonej na wystawie Expo w Mediolanie w czerwcu ubiegłego roku.

- To wyzwanie dla naszego miasta, które jest ojczyzną pizzy - powiedział The Local Alessandro Marinacci z neapolitańskiego festiwalu Pizza Village, który wraz lokalnym producentem mąki Caputo organizuje próbę bicia rekordu.

Marinacci dodaje, że w przeciwieństwie do rekordowej pizzy z Mediolanu, ich placek zostanie przygotowany w tradycyjnym stylu neapolitańskim.

1,5 tony sosu pomidorowego

Próba bicia rekordu zostanie podjęta w niedzielę, 15 maja. Wyczynu ma dokonać pracujący przez około 11 godzin zespół złożony z setek pizzaioli z całego świata. Przygotowano dla nich dwie tony mąki, dwie tony mozzarelli, 1,5 tony sosu pomidorowego, 200 litrów oliwy oraz 30 kg świeżej bazylii.

Pizza ma mieć 40 cm szerokości i rozciągać się na przestrzeni 2 km wzdłuż Zatoki Neapolitańskiej będącej częścią Morza Tyrreńskiego.

Pizza na liście UNESCO?

We Włoszech pieczenie gigantycznej pizzy jest swoistym hobby, w ubiegłym roku pobito tam dwa rekordy. Tuż przed mediolańskim Expo sporządzono smakołyk o długości 1229 metrów w mieście Rende w Kalabrii.

Sześć lat temu pizzy neapolitańskiej przyznano certyfikat gwarantowanej tradycyjnej specjalności UE. W marcu br. Włochy przedstawiły UNESCO dokumentację wraz z petycją o wpisanie sztuki wypieku pizzy przez neapolitańskich piekarzy na listę Światowego Dziedzictwa.

Pierwsze wiadomości o wypieku spod Wezuwiusza pochodzą z początków XVIII wieku. W klasycznej, najprostszej wersji jest to ciasto z sosem pomidorowym i mozzarellą. Pizza zgodnie z precyzyjnymi regułami ma być pieczona bardzo krótko w piecu opalanym drewnem w temperaturze 485 stopni Celsjusza. Na talerz powinna trafić natychmiast po wyjęciu z pieca.

Polskie rekordy

Warto dodać, że i Polska ma swoje tradycje w sporządzaniu pizzy rekordowej długości. W 2004 roku krakowscy kucharze upiekli przysmak o długości 134 metrów. Zaraz potem odpowiedzieli nam Włosi, piekąc 405 metrów pizzy.

Polsko-włoska rywalizacja nabrała tempa w 2010 roku, kiedy pizzaioli przygotowali na krakowskich Błoniach ciasto długości 1010 metrów i 28 centymetrów. Rekord dzierżyliśmy 2 lata. W lipcu 2012 roku w mieście Massa w Toskanii upieczono sztukę o długości 1172 metry i 97 centymetrów.