Brexit uratował nas przed drogą czekoladą. Wszystko dzięki słabemu funtowi

Ceny kakao są najwyższe od 39 lat, jednak przed drogą czekoladą chroni nas dołujący kurs funta. Wyspiarska waluta osłabia się po decyzji Brytyjczyków o wyjściu z UE.

Notowania kakao z wrześniowych kontraktów wzrosły w piątek do 2518 funtów za tonę na ICE Futures Europe. To najdrożej od 1977 roku. Od 23 czerwca, kiedy w Wielkiej Brytanii odbyło się referendum w sprawie wyjścia Wielkiej Brytanii z Unii Europejskiej, w funtach kakao zdrożało o 10 proc. W euro staniało o 1,1 proc., a w dolarach o 3,9 proc. To ważne, ponieważ większość producentów czekolady nie płaci za kakao w funtach, ale w euro lub dolarach. 

- Kakao nie jest droższe, ale prawdopodobnie teraz nieco tańsze niż przed Brexitem – wyjaśnia Laurent Pipitone, dyrektor działu ekonomii i statystyki w Międzynarodowej Organizacji Kakao (ICCO) w Londynie.

Przyczyną jest osłabiający się gwałtowanie po przegłosowaniu Brexitu funt, w którym kakao notowane jest na giełdzie w Londynie. Brytyjska waluta w ciągu nieco ponad dwóch tygodni straciła 15 proc. wobec dolara i 10 proc. w stosunku do euro.

Belgijska czekolada może być niedługo dziesięciokrotnie droższaBelgijska czekolada może być niedługo dziesięciokrotnie droższa shutterstock

Susza w Afryce powoduje niedobór kakao

Bloomberg podaje, że jeżeli tendencje w notowaniach kakao się utrzymają, zakończy ono wzrostem ceny piąty rok z rzędu. Będzie to najdłuższa tego typu passa co najmniej od 1989 roku. Ceny kakao rosną w obawie o jego podaż. Susza w Afryce Zachodniej negatywnie wpłynęła na drugie tegoroczne żniwa, które odbywają się od kwietnia do września. Producenci już zapowiedzieli mniejsze zbiory i dostawy.

Niekorzystnie wyglądają też zapasy kakao w relacji do konsumpcji. Międzynarodowa Organizacja Kakao przewiduje ich spadek do 34,3 proc., czyli najniższego poziomu od 31 lat. Laurent Pipitone przypomina, że w 1977 roku, kiedy kakao było najdroższe w historii, zapasy były na jeszcze niższym poziomie i stanowiły 19,1 proc. konsumpcji.

- Trudno było o ziarna w tym czasie. Były to czasy kryzysu naftowego, ceny większości towarów znacznie wzrosły – dodaje Pipitone.

Jemy mniej czekolady

Globalne spowolnienie gospodarcze odbija się na konsumpcji czekolady. Według danych Barry Callebaut, jednego z największych producentów kakao na świecie, globalna sprzedaż czekolady spadła o 2 proc. w okresie wrzesień 2015 – maj 2016 r.