W maju Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności ostrzegł, że w przy podgrzewaniu do temp. 200 stopni Celsjusza oleju palmowego, powstają czynniki rakotwórcze. Kilka sklepów w Italii, w tym COOP - największa sieć supermarketów we Włoszech, postanowiła więc "na wszelki wypadek" wycofać olej ze sprzedaży.
Taki olej wykorzystywany jest m.in. do produkcji Nutelli. W odpowiedzi Ferrero rozpoczęło kampanię reklamową zapewniając, że ich produkty są bezpieczne, a wykorzystywany w Nutelli olej palmowy nie ma działania kancerogennego.
Włoski producent podkreśla także, że nie zrezygnuje ze stosowania oleju palmowego w Nutelli. Dzięki niemu krem uzyskuje gładką konsystencję.
- Produkcja Nutelli bez oleju palowego przyniosłaby jedynie substytut prawdziwego produktu. Byłby to krok wstecz - wyjaśnił Vincenzo Tapella, kierownik działu zakupów Ferrero. Jego zdaniem znacznie obniżyłoby to wartości użytkowe produktu.
Włoska firma wystosowała w piątek oświadczenie, w którym zapewniła jeszcze raz, że "surowce i procesy stosowane w produkcji Nutelli są w pełni zgodne z wymaganiami określonymi przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności", a "Nutella nie została w żadnym kraju usunięta z półek żadnych supermarketów. Włoska sieć COOP wycofała produkty zawierające olej palmowy sprzedawane pod marką własną COOP."
Ponadto, jak stwierdzono, "w swoim raporcie z maja 2016 roku EFSA nie odniosła się do żadnego konkretnego produktu spożywczego".
Dlaczego trzeba podgrzewać olej palmowy? Wysokie temperatury stosuje się, by usunąć naturalny czerwony kolor oleju palmowego, i by zneutralizować zapach.
Olej palmowy znajduje się w setkach produktów żywnościowych, badania z 2009 r. pokazały, że występował on w 43 ze 100 najlepiej sprzedających się produktach spożywczych w Wielkiej Brytanii.