Zamieszanie z Nutellą. Wszystko przez olej palmowy. Producent: Bez niego byłby to substytut prawdziwego produktu

Producent Nutelli, firma Ferrero rozpoczęła we Włoszech kampanię reklamową, która ma uspokoić konsumentów. Zapewnia, że czekoladowy krem jest bezpieczny dla zdrowia. To reakcja na wycofywanie oleju palmowego z niektórych sklepów we Włoszech.

W maju Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności ostrzegł, że w przy podgrzewaniu do temp. 200 stopni Celsjusza oleju palmowego, powstają czynniki rakotwórcze. Kilka sklepów w Italii, w tym COOP - największa sieć supermarketów we Włoszech, postanowiła więc "na wszelki wypadek" wycofać olej ze sprzedaży.

Po co nam substytut?

Taki olej wykorzystywany jest m.in. do produkcji Nutelli. W odpowiedzi Ferrero rozpoczęło kampanię reklamową zapewniając, że ich produkty są bezpieczne, a wykorzystywany w Nutelli olej palmowy nie ma działania kancerogennego.

Włoski producent podkreśla także, że nie zrezygnuje ze stosowania oleju palmowego w Nutelli. Dzięki niemu krem uzyskuje gładką konsystencję.

- Produkcja Nutelli bez oleju palowego przyniosłaby jedynie substytut prawdziwego produktu. Byłby to krok wstecz - wyjaśnił Vincenzo Tapella, kierownik działu zakupów Ferrero. Jego zdaniem znacznie obniżyłoby to wartości użytkowe produktu.

Włoska firma wystosowała w piątek oświadczenie, w którym zapewniła jeszcze raz, że "surowce i procesy stosowane w produkcji Nutelli są w pełni zgodne z wymaganiami określonymi przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności", a "Nutella nie została w żadnym kraju usunięta z półek żadnych supermarketów. Włoska sieć COOP wycofała produkty zawierające olej palmowy sprzedawane pod marką własną COOP."

Ponadto, jak stwierdzono, "w swoim raporcie z maja 2016 roku EFSA nie odniosła się do żadnego konkretnego produktu spożywczego".

Olej palmowy w setkach produktów

Dlaczego trzeba podgrzewać olej palmowy? Wysokie temperatury stosuje się, by usunąć naturalny czerwony kolor oleju palmowego, i by zneutralizować zapach.

Olej palmowy znajduje się w setkach produktów żywnościowych, badania z 2009 r. pokazały, że występował on w 43 ze 100 najlepiej sprzedających się produktach spożywczych w Wielkiej Brytanii.