Wiosną ruszy pierwsza podwodna restauracja w Europie. Są jeszcze wolne miejsca przy stolikach na kwiecień

W południowej Norwegii, w miejscowości Baly nad Morzem Północnym, powstaje wyjątkowy obiekt - podwodna restauracja z wielkim panoramicznym oknem o długości 11 metrów i wysokości 4 metrów.

Posiłek przy oknie, za którym pływają ryby, nie jest czymś absolutnie niezwykłym. Zanurzona na kilka metrów restauracja z 16 miejscami działa np. na Malediwach, a w Zanzibarze jest hotel, którego jedną, dość niewielką zresztą sypialnię też umieszczono pod wodą - spokojnie więc można zjeść śniadanie w łóżku, podziwiając wyjątkowe krajobrazy za oknem. Jednak budowana właśnie restauracja Under w Norwegii jest przy tych projektach czymś wyjątkowym.

Po pierwsze dlatego, że to pierwsza podwodna restauracja w Europie. Zanurzona będzie nie w gorących morzach tropików, ale w zimnym i surowym Morzu Północnym. Podwodny świat za jej wielkim panoramicznym oknem będzie zatem zupełnie inny niż np. na Malediwach.

Wizualizacja restauracji Under w Norwegii.Wizualizacja restauracji Under w Norwegii. Snohetta

Projekt znanej pracowni architektonicznej 

Po drugie, restaurację Under zaprojektowało znane i cenione studio architektoniczne Snøhetta z Oslo, które ma również biura w Nowym Jorku, Paryżu, San Francisco i w Innsbrucku. Jego architekci stworzyli wiele wyjątkowych obiektów - wśród nich budynek norweskiego Narodowego Baletu i Opery w Oslo i powstającą właśnie, wyjątkową futurystyczną, siedzibę grupy Le Monde w Paryżu. Under w Norwegii to kolejny pokaz dużych umiejętności biura Snøhetta.

Trzykondygnacyjny budynek nowej restauracji będzie częściowo zatopiony. Najniższa jego część znajduje się 5,5 metra pod wodą. Tam, w dużej sali restauracyjnej ze wspomnianym podwodnym panoramicznym oknem zmieści się przy stolikach maksymalnie 100 osób. Z zewnątrz obiekt ma przypominać wielką skałę spoczywającą na skalistym wybrzeżu. W zamyśle architektów z czasem budynek obrośnie rafą i tym samym wtopi się w otoczenie.

Wizualizacja restauracji Under w Norwegii.Wizualizacja restauracji Under w Norwegii. Snohetta

W menu ryby i jagody 

Restauracja ma już szefa kuchni - to Nicolai Ellitsgaard, jeden z najlepszych skandynawskich kucharzy. Chce, by dania oferowane w Under były pełne lokalnych przysmaków i owoców zimnego morza. W menu znajdą się więc między innymi dorsze, małże, wodorosty, grzyby i jagody.

W serwisie internetowym podwodnej restauracji można już rezerwować stoliki. Under zacznie działać wiosną przyszłego roku i można jeszcze znaleźć wolne miejsca w kwietniu. Nie wiemy jednak dokładnie, co zjemy - menu nie jest jeszcze jawne. Rezerwacja nie jest też bezpłatna - kosztuje 1000 koron norweskich (to zaliczka na nasze zamówienie w lokalu), a więc około 440 złotych.

Tekst pochodzi z bloga PortalTechnologiczny.pl.

Więcej o: