Jadwiga Emilewicz o wejściu Polski do UE. "To historia sukcesu polskich przedsiębiorców"

Jadwiga Emiliewicz, szefowa resortu przedsiębiorczości, oceniła 15 lat obecności Polski w UE. Jej zdaniem krajowi przedsiębiorcy zyskali przede wszystkim dzięki dostępowi do olbrzymiego rynku zbytu.
Zobacz wideo

15 lat temu - 1 maja 2004 roku Polska i Unia Europejska zintegrowały się. Minister przedsiębiorczości i technologii Jadwiga Emilewicz, pytana o ocenę tego okresu, stwierdziła, że członkostwo w UE miało więcej zalet niż wad. Oceniła również - jak podaje Polskie Radio - że te 15 lat to "historia sukcesu polskich przedsiębiorców" Jak wskazała, dzięki wejściu do Unii polscy przedsiębiorcy zyskali wejście na niemal półmiliardowy rynek. Znacząco zwiększył się udział eksportu w naszym PKB.

- Polscy przedsiębiorcy pokazali, że są energiczni, że potrafią sobie radzić na wymagających rynkach - podkreśliła minister. Jadwiga Emilewicz zwróciła uwagę na to, że polskie firmy nie tylko eksportują, ale także inwestują za granicą.

Niejednoznaczne opinie w obozie władzy

Witold Waszczykowski, były minister spraw zagranicznych i kandydat PiS w wyborach do PE w wywiadzie udzielonym Kulturze Liberalnej nie był tak entuzjastyczny w ocenie polskiego członkostwa w UE. Stwierdził, że to, co przez ostatnie piętnaście lat powstało w Polsce "zbudowaliśmy własnym wysiłkiem, własnymi inwestycjami. A drobnym do tego dodatkiem są dopłaty unijne, które są kosztowne".

Tymczasem ekonomiści nie mają złudzeń - Polska od początku obecności w UE dostała ponad 100 mld euro bezpośrednich środków "na czysto". Według ekonomisty Ignacego Morawskiego to znacznie więcej, niż niektóre państwa zachodniej Europy otrzymały w ramach powojennego Planu Marshalla.

Czytaj też: Polska w UE. Belka komentuje słowa Waszczykowskiego: Ja bym powiedział, że to niezły interes!

Polska przystąpiła do Unii Europejskiej łącznie z 9 innymi państwami. Obecnie Unia liczy 28 państw członkowskich.

Działajmy razem na rzecz ochrony klimatu. Jeśli chcesz pomóc - wpłać datek >>

embed
Więcej o: