W Korei Północnej brakuje żywności. 300 gramów dziennej racji dla obywateli

W Korei Północnej brakuje żywności. Racje żywnościowe dla obywateli obniżono do 300 gramów dziennie, do najniższego poziomu o tej porze roku. Nie są wykluczone kolejne cięcia.
Zobacz wideo

Według Światowego Programu Żywnościowego ONZ, ubiegłoroczne zbiory w Korei Północnej były najniższe od dziesięciu lat z powodu fali upałów i susz, a potem powodzi. Według relacji Mario Zappacosty z ONZ, brak pokrywy śnieżnej w okresie zimowym sprawił, że uprawy były narażone na mrozy, a produkcja spadła o około 20 procent.

Negatywny wpływ miały też ograniczone dostawy paliwa, nawozów czy części zamiennych do maszyn. 

Produkcja rolna w Korei Północnej wyniosła w ubiegłym roku 4,9 mln ton, to najniższy wynik od sezonu 2008-2009. Specjaliści twierdzą, że zabraknie 1,36 mln ton - i to już po uwzględnieniu możliwości importu żywności przez Koreę Płn.

Zdaniem specjalistów, zagrożone jest bezpieczeństwo żywnościowe ponad 10 milionów obywateli tego kraju. To ok. 40 proc. populacji Korei Północnej.

Te osoby nie mają wystarczającej ilości żywności do następnych zbiorów

- powiedział rzecznik Światowego Programu Żywnościowego ONZ, Herve Verhoosel. 

Jesteśmy zaniepokojeni tegorocznymi uprawami pszenicy, jęczmienia i ziemniaków, które odgrywają ważną rolę w zaspokajaniu potrzeb żywnościowych gospodarstw domowych

- powiedział Mario Zappacosta.

Racje żywnościowe najniższe w historii

Ocena ONZ wykazała, że Rządowy Publiczny System Dystrybucyjny, który obejmuje dużą część ludności Korei Płn., został zmuszony do obniżenia racji żywnościowych do najniższego kiedykolwiek poziomu w tej porze roku. Wynosi teraz 300 gramów, wobec np. 380 gramów o tej porze rok temu. Istnieją obawy, że przy braku znaczącej pomocy zewnętrznej, racje żywnościowe mogą być dalej obniżane w krytycznych miesiącach - od czerwca do października.

Wszelkie dalsze cięcia w minimalnych racjach żywnościowych mogą pchnąć niektóre regiony Korei Płn. w głęboki kryzys głodowy

- powiedział Nicolas Bidault, Starszy Regionalny Doradca ds. Analizy i Mapowania w Światowym Programie Żywnościowym ONZ. Dodał, że wiele rodzin przez większą część roku je w zasadzie tylko ryż i kimchi, i bardzo mało białka. Brak różnorodnego odżywiania jest niebezpieczny m.in. dla dzieci oraz kobiet w ciąży i karmiących piersią.

Właśnie m.in. na wsparciu około 770 tys. niedożywionych kobiet i dzieci w dziewięciu prowincjach koncentrują się prace Światowego Programu Żywnościowego ONZ. Pomoc humanitarna - m.in. płatki zbożowe i herbatniki wzbogacone w mikroelementy, tłuszcze i białka - są przekazywane poprzez żłobki i szpitale.

Działajmy razem na rzecz zapobiegania plastikowej epidemii. Jeśli chcesz pomóc - wpłać datek >>

embed
Zobacz wideo