Jamie Oliver ma kłopoty. Sieć jego restauracji jest na skraju bankructwa

Znany brytyjski szef kuchni oraz autor książek i programów kulinarnych, Jamie Oliver, ma poważne problemy. Jego sieć restauracji została objęta postępowaniem restrukturyzacyjnym, co oznacza, że jest na skraju bankructwa.
Zobacz wideo

23 restauracje Jamie’s Italian oraz Fifteen i Barbecoa będą zarządzane nie przez Olivera, ale przez firmę audytorsko-doradczą KPMG, która ma pomóc ochronić firmę nimi zarządzającą przed upadłością. Rewolucja w zarządzaniu mającą duże problemy finansowe siecią może doprowadzić do zwolnienia nawet 1300 osób.

Jestem bardzo zasmucony sytuacją i chciałbym podziękować wszystkim pracownikom i dostawcom, którzy od ponad dziesięciu lat wkładali w ten biznes swoje serca. Doceniam, jak trudne to jest dla wszystkich

- napisał Jamie Oliver na swoim Instagramie.

 

Wszystkie, z wyjątkiem trzech, restauracje Olivera zostały w tym momencie zamknięte. Dwie włoskie restauracje Jamie i Jamie Oliver's Diner na lotnisku Gatwick będą kontynuować działalność, ale nie wiadomo jak długo. Bez zmian mają działać za to franczyzowe restauracje znanego kucharza.

Sieć restauracji Jamie’s Italian powstała 10 lat temu. Brytyjski szef kuchni zwracał szczególną uwagę na ekologiczną żywność i był znany ze swojej awersji do fast foodów.

Wprowadziliśmy Jamie’s Italian w 2008 r. z zamiarem wprowadzenia pozytywnego zamieszania wśród średniej wielkości restauracji na brytyjskiej ulicy High Street. I zrobiliśmy to

- podsumował kucharz-celebryta, cytowany przez BBC News

Jamie Oliver jest znany z serii książek ”Naked Chef” i programów telewizyjnych, emitowanych w kilkudziesięciu krajach, po raz pierwszy pokazanych w Wielkiej Brytanii 20 lat temu. Prowadził też kampanię na rzecz zdrowszego jedzenia, w tym dot. żywienia w szkołach.

Zobacz wideo