gastronomia
-
Zamyka się kultowa pizzeria w Warszawie. "Wszystkie czynniki działają na naszą niekorzyść"
Najstarsza pizzeria w Warszawie kończy działalność. Jej właściciel powiedział, że "wszystkie czynniki działają na naszą niekorzyść", a wśród nich są m.in....
-
Przetrwali rewolucje Magdy Gessler, nie podołali inflacji. Sardynka Ustecka kończy działalność
Restauracja Sardynka Ustecka kończy działalność. Właściciele poinformowali, że nie podołali obecnym warunkom gospodarczym. Niemal dekadę temu lokal odmieniła...
-
Co gdyby pizza podrożała jak gaz? Za placek płacilibyśmy 420 zł. Rachunki "absurdalnie zawyżone"
Nawet 420 zł za pizzę trzeba byłoby zapłacić, gdyby restauracje przyjęły politykę biznesową spółek skarbu pańśtwa - wyliczają właściciel krakowskiego lokalu...
-
Włochy. Pizzeria pokazała rachunek za prąd. "Sprzedawać pizzę za 10 euro i uchodzić za złodzieja?"
Właściciel włoskiej pizzerii w ramach protestu umieścił rachunek i notatkę na drzwiach swojego lokalu. Za prąd musi zapłacić 300 proc. więcej niż przed rokie...
-
Praca w upale to koszmar, który będzie wracał. Przepisy nie nadążają za zmianami klimatu. "Mdlejąca załoga"
Praca w upale staje się coraz częstszym problemem w Polsce. Narażone są na nią głównie osoby, które pracują na zewnątrz, ale nie tylko. Spytaliśmy o warunki...
-
Nieuchronne podwyżki cen w restauracjach. Wrócą "paragony grozy"?
Galopująca inflacja, podwyżki cen żywności, gazu, energii elektrycznej oraz rosnące oprocentowanie kredytów - rok 2022 może wielu restauratorom przynieść...
-
Pizzeria z Lublina zamyka się przez "horrendalne podwyżki" i Polski Ład. "Gastro padnie"
Pizzeria Viva La Pizza z Lublina podjęła decyzję o zamknięciu swojej działalności. Właściciele lokalu powiadomili w mediach społecznościowych, że po siedmiu...
-
Niemcy. Nowe obostrzenia w związku w wariantem omikron. "Surowe rozporządzenie"
Podczas piątkowego spotkania rząd federalny i rządy krajów związkowych uzgodniły dalsze działania w związku z rozprzestrzenianiem się wariantu omikron. Czas...
-
TikTok Kitchen. Popularne dania z aplikacji będzie można zamówić do domu
TikTok Kitchen pozwoli zjeść najpopularniejsze dania z aplikacji. Potrawy będzie można zamówić tylko w dostawie. Projekt ma ruszyć w USA w przyszłym roku.
-
Gastronomia: restauratorzy sami wprowadzają antycovidowe obostrzenia
Czwarta fala pandemii sprawiła, że coraz więcej barów i restauracji chce gościć tylko osoby z paszportami covidowymi. Nie boją się konsumenckiego bojkotu,...
-
Brazylia: Sao Paulo zatopiony przez marynarkę. Ekolodzy wzburzeni
-
Kupił mieszkanie. Dług dzikich lokatorów idzie na konto nowego właściciela
-
Usługa Twój e-PIT będzie niedostępna. Trwają przygotowania do rozliczeń
-
"Wygląda jak masło, ale wcale nim nie jest". Bosacka pokazuje "trik"
-
30-latek założył firmę, a po 10 dniach dostał 55 mln złotych dotacji od NCBiR. "Szybka Ścieżka"
- Zakończyła się połowa kadencji Dudy. Wiele planów czeka na realizację
- Podwyższenie wieku emerytalnego. Co 4 badany wolałby dłużej pracować
- Embargo na produkty naftowe z Rosji weszło w życie. "Zduszenie rosyjskich przychodów"
- Hawaje. Ocean wyrzucił na plażę 17-metrowego wieloryba
- Kolej jak hotel. Škoda pokazała wizualizację wagonów nocnych w Finlandii
-
Nowe obostrzenia - zmiana zasad i limitów w sklepach, kościołach i restauracjach
W związku z wykryciem nowego wariantu koronawirusa w Europie rząd zdecydował się wprowadzić zmiany w obowiązujących obostrzeniach. Wchodzą one w życie 1...
-
Restauratorzy pozywają Skarb Państwa. "Rządzący nie pozostawili nam wyboru"
Izba Gospodarcza Gastronomii Polskiej złożyła pozew zbiorowy przeciwko Skarbowi Państwa za straty finansowe, spowodowane wprowadzeniem dwóch lockdownów. 279...