Ceny warzyw i owoców dawno nie były tak wysokie. Czereśnie w niektórych miejscach kosztują 70 zł za kilogram, najczęściej spotykana cena to ok. 55 zł, czyli "1 zł za 1 szt.". Polskie poziomki, sprzedawane w opakowaniu 120 g., kosztują 14 zł, co w przeliczeniu na kilogram daje ponad 150 zł. Truskawki wyceniane są na ok. 15 zł. Niezwykle droga jest za to pietruszka - w niektórych miejscach sięga ponad 25 zł za kg.
I właśnie to warzywo jest świetnym wyznacznikiem ceny, bo rok temu o tej porze kosztowało ono 10 zł za kilogram, a dwa lata temu zaledwie 6 zł. Wzrost wynosi więc ponad 300 proc.
Czytaj też: UOKiK sprawdził, kto w Polsce zarabia najwięcej na warzywach i owocach
Ceny warzyw i owoców spadną, ale nie wiadomo kiedy
Marek Sawicki, były minister rolnictwa, na antenie TOK FM uspokaja, że ceny wkrótce spadną. Powód jest prosty - znaczące w ostatnim czasie opady.
Proszę poczekać jeszcze 2-3 tygodnie, a krajowe produkty będą dużo tańsze. Bo mimo przymrozków i strat, to jednak, jeśli chodzi o owoce, to raczej trzeba spodziewać się poprawy, bo pogoda się poprawia
- stwierdził.
Niektórzy rolnicy są jednak znacznie mniej optymistyczni. Twierdzą, że ziemia jest mocno przesuszona, by sytuacja wróciła do normy potrzeba sporo deszczu.
Średnio w maju spadło 30 litrów wody na metr kwadratowy, a przy suchym kwietniu, to kropla w morzu potrzeb. Ile będą kosztować warzywa i owoce w tym roku? Jeśli chodzi o warzywa gruntowe, to będzie można powiedzieć coś więcej w połowie lipca.
- wyjaśnia Leszek Dydyna, rolnik z Darłowa, cytowany przez "Dziennik Bałtycki".
Eksperci z Polskiego Instytutu Ekonomicznego ostrzegają, że susza może doprowadzić w Polsce do wzrostu cen żywności. W "Tygodniku Gospodarczym" przestrzegają także przed innymi skutkami długotrwałego braku opadów - w zeszłym roku przyniosły polskiej gospodarce straty wynoszące 2,6 mld zł.