Carrefour stawia na żywność ekologiczną. Sieć otworzyła pierwszy biosklep w Warszawie

Carrefour Bio został otwarty 15 listopada przy ul. Marszałkowskiej w Warszawie. Można w nim znaleźć 2500 produktów ekologicznych. Sieć przygotowała również inne oferty przyjazne środowisku.
Zobacz wideo

Polska to czwarty europejski kraj, w którym Carrefour zdecydował się wprowadzić sklepy z żywnością ekologiczną. Warszawski market ma 153 mkw powierzchni sklepowej i można w nim kupić 2,5 tys. produktów. 

Carrefour Bio debiutuje w Polsce

Powstanie tego typu sklepu jest odpowiedzią na potrzeby klientów, którzy coraz częściej poszukują ekologicznych produktów spożywczych. Wprowadzanie marketów ze żywnością ekologiczną to także część realizowanej od lat przez francuską sieć strategii transformacji żywieniowej.

- Ekologiczna oferta Carrefour spotyka się w Polsce z uznaniem kupujących, czego dowodem jest jej dwucyfrowa dynamika sprzedaży w skali roku. Dostrzegamy rosnącą wiedzę i oczekiwania klientów w zakresie zdrowego odżywiania i zbilansowanej diety. Reagujemy na potrzeby konsumentów i chcemy zagwarantować im stały dostęp do produktów spożywczych wysokiej jakości oraz w przystępnych cenach. Dlatego chcemy rozwijać koncept Carrefour BIO w Polsce i testować sklepy w kolejnych lokalizacjach - mówi, cytowany w komunikacie, Christophe Rabatel, Prezes Zarządu Carrefour Polska.

Poza wieloma produktami ze zdrową żywnością w sklepie dostępna będzie strefa "Food to Go". Znajdą się w niej zupy oraz bio kanapki przygotowane na miejscu, a także świeżo mielona ekologiczna kawa. Co ciekawe, podczas budowy sklepy zdecydowano się na wykorzystanie rozwiązań korzystnych dla środowiska np. podłoga powstała w 50 proc. z surowców pochodzących z recyklingu

Czytaj także: UE rozważa nowe znakowanie żywności. Polscy producenci byliby w Unii bez szans. Chodzi o ekologię

Carrefour BIO jest zlokalizowany na ul Marszałkowskiej 87 i będzie otwarty od poniedziałku do piątku w godzinach 7:30 - 21:30 oraz 8:30-20:30 w soboty i niedziele handlowe.