Polska to czwarty europejski kraj, w którym Carrefour zdecydował się wprowadzić sklepy z żywnością ekologiczną. Warszawski market ma 153 mkw powierzchni sklepowej i można w nim kupić 2,5 tys. produktów.
Carrefour Bio debiutuje w Polsce
Powstanie tego typu sklepu jest odpowiedzią na potrzeby klientów, którzy coraz częściej poszukują ekologicznych produktów spożywczych. Wprowadzanie marketów ze żywnością ekologiczną to także część realizowanej od lat przez francuską sieć strategii transformacji żywieniowej.
- Ekologiczna oferta Carrefour spotyka się w Polsce z uznaniem kupujących, czego dowodem jest jej dwucyfrowa dynamika sprzedaży w skali roku. Dostrzegamy rosnącą wiedzę i oczekiwania klientów w zakresie zdrowego odżywiania i zbilansowanej diety. Reagujemy na potrzeby konsumentów i chcemy zagwarantować im stały dostęp do produktów spożywczych wysokiej jakości oraz w przystępnych cenach. Dlatego chcemy rozwijać koncept Carrefour BIO w Polsce i testować sklepy w kolejnych lokalizacjach - mówi, cytowany w komunikacie, Christophe Rabatel, Prezes Zarządu Carrefour Polska.
Poza wieloma produktami ze zdrową żywnością w sklepie dostępna będzie strefa "Food to Go". Znajdą się w niej zupy oraz bio kanapki przygotowane na miejscu, a także świeżo mielona ekologiczna kawa. Co ciekawe, podczas budowy sklepy zdecydowano się na wykorzystanie rozwiązań korzystnych dla środowiska np. podłoga powstała w 50 proc. z surowców pochodzących z recyklingu.
Czytaj także: UE rozważa nowe znakowanie żywności. Polscy producenci byliby w Unii bez szans. Chodzi o ekologię
Carrefour BIO jest zlokalizowany na ul Marszałkowskiej 87 i będzie otwarty od poniedziałku do piątku w godzinach 7:30 - 21:30 oraz 8:30-20:30 w soboty i niedziele handlowe.