Do oferty restauracji IKEA weszła nowa wegańska pozycja - makaron penne z wegańskim sosem bolońskim i roślinnym mięsem. To kolejne danie, które nawiązuje do klasycznych mięsnych potraw, po wege hot dogach i roślinnych klopsikach. Za substytut mięsa odpowiada marka The Vegetarian Butcher koncernu Unilever, która w zeszłym roku przygotowała m.in. wegańskiego kotleta dla sieci fast food Burger King.
Cały czas staramy się rozwijać naszą ofertę gastronomiczną, także o produkty w całości przygotowane na bazie składników roślinnych. Chcemy odpowiadać na wyzwania stojące przed branżą spożywczą, jeżeli chodzi o kwestie zrównoważonego rozwoju, a także na oczekiwania naszych klientów, którzy chętnie sięgają po roślinne wersje naszych produktów. Świadczy o tym popularność warzywnych klopsów, wege hot doga, a także wegańskich lodów truskawkowych, które na stałe są w naszej ofercie
- mówi portalowi Wirtualnemedia.pl Tomasz Jachimczak, country commercial & range manager z IKEA.
Za danie trzeba zapłacić 8,99 zł, a kupić można je we wszystkich restauracjach IKEA w ramach sezonowej oferty, która obowiązuje do 17 marca 2020 roku. Na danie składają się następujące produkty: makaron rurki penne z wegańskim sosem bolognese przygotowanym z sosu pomidorowego i wegańskiego mielonego na bazie soi, podane z wegańskim tartym Gran Vegiano.
Wegańskie penne w IKEA fot. IKEA
- Produkty The Vegetarian Butcher to wegetariańskie mięso niczym nie ustępujące pod względem tekstury i smaku mięsu zwierzęcemu - tłumaczy Adrian Kociemba, food service marketing lead North&East Europe z Unilever.