Nowe stawki VAT od 1 lipca. Ważne zmiany dla przedsiębiorców

Nowa matryca VAT wchodzi w życie za dwa tygodnie. Stawki podatku od towarów i usług miały zmienić się już wcześniej, ale koronawirus wymusił decyzję o przesunięciu terminu wprowadzenia nowych przepisów.

Nowe matryca  VAT była promowana przez rząd hasłem:

prostota – przejrzystość – przyjazność stosowania

Nowe przepisy mają bowiem uprościć system stawek i wyeliminować sytuacje, gdy podobne do siebie produkty są inaczej opodatkowanie, donosi "Dziennik Gazeta Prawna". Prostotę ma zapewnić także zmiana symboli statystycznych do celów VAT. Symbole Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług (PKWiU) z 2008 roku zostaną zastąpione głównie symbolami CN (tzw. nomenklatury scalonej) w przypadku towarów oraz symbolami PKWiU z 2015 r. w przypadku usług. To oznacza dla przedsiębiorców m.in. konieczność aktualizacji danych księgowych i magazynowych. 

Pierwotnie zmiany miały wejść w życie 1 kwietnia, ale termin został przesunięty przez przepisy tarczy antykryzysowej. Na ich mocy nowa matryca VAT będzie obowiązywała od 1 lipca. 

Zobacz wideo Pitera: Mam 2 pytania do PiS. Jeżeli dostanę racjonalną odpowiedź, uwierzę, że chcą walczyć z luką VAT

Nowe stawki VAT

Nowe stawki VAT ujednolicają przepisy z załączników nr 3 i 19 do ustawy VAT, dot. opodatkowania towarów i usług wg preferencyjnych stawek VAT. I tak na przykład na pieczywo i wyroby ciastkarskie będzie obowiązywał jedna, 5 proc. stawka VAT. Wszystkie przyprawy mają być objęte 8 proc. daniną. "DGP" wśród innych zmian wymienia następujące:

  • owoce tropikalne i cytrusowe, niektóre orzechy (pistacjowe, migdały, kokosowe) – z 8 proc. na 5 proc.;
  • zupy, buliony, żywność homogenizowana i dietetyczna - z 8 proc. na 5 proc.;
  • produkty dla niemowląt i dzieci, tj. żywność przeznaczona dla niemowląt i małych dzieci, smoczki, pieluszki oraz foteliki samochodowe - z 8 proc. na 5 proc.
  • drewno opałowe – z 8 proc. na 23 proc.;
  • homary i ośmiornice oraz inne skorupiaki, mięczaki i bezkręgowce wodne oraz przetwory z nich, kawior oraz namiastki kawioru – z 5 proc. na 23 proc.;
  • lód używany do celów spożywczych i innych celów chłodniczych – z 8 proc. na 23 proc