Główny Urząd Statystyczny przedstawił raport "Ochrona Środowiska 2020", w którym przedstawione zostały dane statystyczne dotyczące gruntów w Polsce. Z raportu wynika, że 69 proc. terenów rolniczych w Polsce jest zbyt zakwaszonych, co - jak zostało podkreślone w raporcie GUS - jest jednym głównych czynników ograniczających produkcję rolną. Takie zjawisko powoduje także inne niekorzystne zjawiska.
Wpływ na zjawisko zakwaszenia ziemi mają warunki atmosferyczna, ale także intensywna działalność rolnicza. Ziemia wyjaławia się w momencie, gdy co roku uprawiane są na niej te same gatunki zbóż bądź kukurydzy. Z danych GUS wynika, że z roku na rok wzrasta udział terenów zakwaszonych. Konsekwencją tego są mniejsze plany, a także konieczność podawania glebie wapna.
GUS informuje także, że wpływa to na zdrowotność roślin, które nie są w stanie zagospodarować podawanych nawozów. To z kolei powoduje, że nawozy azotowe i fosforowe trafiają do wód gruntów, przyczyniając się do zanieczyszczenia jezior oraz rzek.