Pomidory towarem luksusowym? Tak drogie nie były od dawna

25 zł - tyle trzeba zapłacić za kilogram polskich pomidorów malinowych na bazarach. Tak wysokich ceny nie było od dawna. Głównym powodem są niekorzystne warunki pogodowe

Osoby robiące zakupy w warzywniakach oraz na bazarkach mogą być zaszokowane cenami niektórych polskich owoców i warzyw. Dziwić mogą zwłaszcza rekordowo wysokie ceny pomidorów w tym okresie. 

Zobacz wideo Wielkanoc bez spotkań rodzinnych? Marek Posobkiewicz komentuje

Pomidory za 25-30 zł za kilogram. Powodem m.in. niskie temperatury 

Na bazarach ceny pomidorów malinowych sięgają 25 zł, a nawet 30 zł za kilogram. Podobnie kształtują się ceny popularnego warzywa w sklepach z żywnością ekologiczną. Taniej jest w dyskontach, gdzie polskie pomidory malinowe są dostępne w cenie 13-15 zł za kilogram.

Mniejsi sprzedawcy muszą dostosować ceny do rynku, a te są rekordowo wysokie. Serwis money.pl sprawdził, że na warszawskim rolno-spożywczym rynku hurtowym w Broniszach średnia cena pomidorów malinowych to od 18 do 20 zł. Podobnie było w ubiegłym miesiącu. Dla porównania w lutym ubiegłego roku ceny wynosiły od 15 do 23 zł, zaś w marcu od 12 do 20 zł. 

Rząd przedłużył obostrzenia do 31 stycznia 2021 r. Lockdown w czterech województwach. Handlowcy protestują: To dyskryminacja

Powodem wysokich cen warzyw w tym roku są niekorzystne warunki pogodowe, a przede wszystkim niskie temperatury - rośnie więc zużycie materiałów grzewczych, a w konsekwencji ceny. Obecnie popularne polskie malinówki są dostępne tylko spod osłon. 

Warzywa importowane sporo tańsze 

Ceny pomidorów importowanych są dużo korzystniejsze. Za jeden kilogram pomidorów trzeba zapłacić od 5,5 zł do 11 zł. W lutym cena pomidora kształtowała się na poziomie od 3,50 do 12 zł. W ubiegłym roku ceny były podobne. Różnice cenowe wynikają przede wszystkim z kraju pochodzenia i gatunku pomidora. 

Maseczki ochronne popularnej marki w Lidlu 300 zł dodatku dla pracowników. Lidl rozdaje bony na świąteczne zakupy

 - Wiosna to taka pora roku, w której w ofercie handlowców dominują warzywa z importu. Z uwagi na warunki klimatyczne i ekonomiczne, nie wszystkie gatunki są aktualnie uprawiane przez polskich ogrodników - wyjaśnia Anna Kaszewiak główna specjalistka z Broniszy. - O tej porze roku z importu dostaniemy między innymi bakłażany, brokuły, kalafiory, cukinie, i sałaty - dodaje, zaznaczając, że najczęściej warzywa pochodzą z Hiszpanii.

Więcej o: