GIS ostrzega przed łyżkami do spaghetti jednej z firm. Mogą być groźne dla zdrowia

GIS wydał ostrzeżenie przed partią nylonowych łyżek do spaghetti. Ich kontakt z żywnością może być groźny ze względu na pierwszorzędowe aminy aromatyczne.

Główny Inspektorat Sanitarny wydał nowe ostrzeżenie. Dotyczy ono nylonowych łyżek. Wydzielają one tzw. pierwszorzędne aminy aromatyczne. Mają one udowodnione działanie rakotwórcze. 

GIS ostrzega przed łyżkami do spaghetti

Groźne dla zdrowia łyżki to produkt o nazwie - T-nylon spaghetti scoop z partii o numerze 750637. Można je zidentyfikować po kodzie kreskowym: 5907558760637. Za ich wprowadzenie do obiegu odpowiada Firma Handlowa TADAR Dariusz Tauchert Jasin, Poznańska 53, 62-020 Swarzędz.

Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany, że importer, mając na uwadze bezpieczeństwo konsumentów, podjął decyzję o wycofaniu również następujących produktów:

  • N.Nylonowa Nabierka do spaghetti czerwona rączka 5907558760460
  • N.Nylonowa Nabierka do spaghetti zielona rączka 5907558760477
  • N.Nylonowa Nabierka do spaghetti fioletowa rączka 5907558760484

Firma TADAR poinformowała również odbiorców o konieczności wycofania z obrotu przedmiotowych produktów i zobowiązała się do przyjęcia ewentualnych zwrotów oraz przekazania ich do utylizacji.

Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej prowadzą postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie.

Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany o problemie poprzez System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (RASFF)

Pierwszorzędne aminy w łyżkach do spaghetti

GIS ostrzega, że produktu nie należy używać do kontaktu z żywnością. Pierwszorzędne aminy aromatyczne  są uznawane za substancje niebezpieczne w materiałach przeznaczonych do kontaktu z żywnością, zabawkach i innych produktach konsumenckich (serwetki). Należą do substancji objętych kontrolą w planie kontroli ustanowionym w ZALECENIU KOMISJI (UE) 2019/794 z dnia 15 maja 2019 r.- informuje www.merieuxnutrisciences.com.

Zobacz wideo Nieoczywiste korzyści płynące z bankowości internetowej
Więcej o: