"Chrupiące robaczki" i mąka ze świerszczy w sklepach Carrefour. Sieć rozszerza ofertę jadalnych owadów

Carrefour Polska rozszerza swoją ofertę jadalnych owadów. Sieć handlowa opublikowała komunikat, w którym stwierdzono, że decyzja ta stanowi reakcję na najnowsze trendy rynkowe. Odwołano się także do argumentów ekologicznych oraz zdrowotnych. Jadalne owady są obecnie dostępne w pięciu warszawskich sklepach Carrefour.

Informację o rozszerzeniu oferty jadalnych owadów możemy znaleźć na stronie internetowej sieci Carrefour. Autorzy komunikatu zauważają, że styczniowa decyzja Komisji Europejskiej, zezwalająca na wykorzystywanie owadów do produkcji żywności, otworzyła nowe możliwości przez przedsiębiorcami działającymi w tej branży. Firma - zachęcona dotychczasowymi próbami wprowadzania nowych produktów na rynek - zamierza wykorzystać tę sytuację.

Zobacz wideo Testujemy dania z robakami. Czy nam smakowało?

Ekologiczny i zdrowy obiad z robaków. Carrefour poszerza ofertę jadalnych owadów

Jadalne owady są dostępne w pięciu warszawskich sklepach Carrefour. W Westfield Mokotów oraz w sklepie Carrefour BIO przy ul. Marszałkowskiej 87 można kupić produkty marki Foodbugs, wśród których znajdziemy m.in. mąkę ze świerszczy oraz batony proteinowe. Z kolei Westfield Arkadia oraz sklepy Carrefour Market przy ul. Anny German 20 i Carrefour BIO przy ul. Jana Kazimierza 50 oferują produkty marki Robaki Z Paki, takie jak "Chrupiące robaczki" z chilli albo solą oraz chipsy z czosnkiem i wasabi.

Carrefour podkreśla ekologiczny wymiar wprowadzania na rynek produktów spożywczych z owadów. Sieć zauważa, że "hodowla owadów ma zdecydowanie mniejszy negatywny wpływ na środowisko naturalne w porównaniu z tradycyjną hodowlą zwierząt i jest rozpatrywana jako rozwiązanie mające na celu zapewnienie zrównoważonego wykorzystania zasobów do produkcji żywności". Autorzy komunikatu zacytowali także eksperta ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego, który wskazywał na prozdrowotne właściwości jadalnych owadów.

- Owady mają wiele cennych składników odżywczych. Są one źródłem pełnowartościowego białka o korzystnym profilu aminokwasowym oraz tłuszczu, który charakteryzuje się wysoką zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych. Z dotychczasowych badań wynika również, że owady zawierają bioaktywne peptydy o właściwościach potencjalnie prozdrowotnych. Peptydy te mogą hamować aktywność enzymów odpowiedzialnych za rozwój tzw. zespołu metabolicznego - związanego z rozwojem cukrzycy typu 2 czy chorób układu krwionośnego u ludzi. Owady jadalne zawierają także składniki mineralne i witaminy oraz chitynę o właściwościach zbliżonych do błonnika pokarmowego - powiedział mgr inż. Radosław Bogusz z SGGW.

Więcej jadalnych owadów w sklepach Carrefour. "Obserwujemy bardzo pozytywne wyniki"

Przedstawiciele sieci Carrefour przyznali, że w naszym regionie świata produkty z owadów zapewne jeszcze długo nie będą składnikiem codziennej diety, a raczej pozostaną "egzotyczną ciekawostką kulinarną". Jednocześnie stwierdzono, że poszerzanie oferty jadalnych owadów to przejaw innowacyjnych działań firmy i pokłosie dotychczasowych doświadczeń.

- Po pierwszym etapie testów oferty owadów jadalnych w naszych sklepach obserwujemy bardzo pozytywne wyniki. Dlatego też zdecydowaliśmy się na rozszerzenie naszego asortymentu i wprowadzenie go do kolejnych sklepów Carrefour. Ważna jest dla nas również współpraca z młodymi firmami oraz startupami, które dzięki współpracy z nami mogą zaprezentować swoją ofertę szerokiemu gronu konsumentów - przekazał Piotr Lubiewa-Wieleżyński, dyrektor Działu Rozwoju Formatów i Konceptów Handlowych w Carrefour Polska.

Więcej o: