Wiedza na temat tego, jakie jest prawidłowe przechowywanie produktów spożywczych w zamrażarce, pozwoli nam uniknąć zatruć pokarmowych oraz marnowania jedzenia. O czym powinniśmy pamiętać, aby zamrożone jedzenie nie straciło swoich wartości odżywczych?
Więcej podobnych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Do zamrażarki najczęściej trafia mięso. Okazuje się, że czas, w jakim może być tam przechowywane, zależy od jego rodzaju. Mięso mielone każdego gatunku możemy trzymać w zamrażarce do dwóch miesięcy. Mięso drobiowe można mrozić do trzech miesięcy. Z kolei mięso wieprzowe nawet pół roku. Nieco dłużej w zamrażarce możemy trzymać mięso cielęce, wołowe i baranie - nawet dziewięć miesięcy. Natomiast dziczyzna może być przechowywana w ten sposób od sześciu do 12 miesięcy. Wszelkiego rodzaju zamrożone wędliny nadają się do spożycia przez dwa miesiące.
Ryby mogą być przechowywane w zamrażarce od czterech do sześciu miesięcy. Krócej możemy trzymać jedynie śledzie - do dwóch miesięcy. Musimy pamiętać, że im mniej tłuszczu jest w produkcie, tym krócej możemy go mrozić.
Nawet pół roku możemy przechowywać zamrożone owoce np. brzoskwinie, śliwki, nektaryny, jagody oraz borówki. Wyjątkiem są truskawki, maliny czy wiśnie, które w zamrażarce mogą leżeć maksymalnie cztery miesiące. Warzywa korzeniowe oraz strączkowe mogą być zamrożone nawet przez sześć miesięcy. Miękkie warzywa, takie jak papryka, cukinia czy zioła, możemy mrozić przez rok.
Jeśli ciasto na chleb, pizzę czy kruche ciasto jest surowe, może być mrożone przez cztery miesiące. Nie zaleca się jednak długotrwałego mrożenia gotowego pieczywa, ponieważ potrzebuje sporo czasu, aby całkowicie się zamrozić.
Nawet cztery miesiące możemy mrozić wszystkie sery. Natomiast dania gotowe, które już w sklepach kupujemy w formie zamrożonej, możemy przechowywać maksymalnie cztery miesiące. Pamiętajmy, że im dłużej danie jest mrożone, tym więcej walorów smakowych traci.