marnowanie jedzenia
-
Przechowywanie jedzenia. Jak długo możemy mrozić mięso, warzywa czy owoce? Niektóre produkty nawet rok
Większość produktów spożywczych możemy przechowywać w zamrażarce. Jednak czas, w jakim mogą się tam znajdować, znacznie się od siebie różni. Które produkty...
-
Komisja Europejska bierze się za etykiety produktów spożywczych. W planach ważne zmiany
Komisja Europejska proponuje, aby etykiety na produktach spożywczych, prócz formuły "najlepiej spożyć przed", zawierały również np. "często po upływie" lub...
-
W tym roku na Wigilię przygotujemy mniej niż 12 potraw. Polacy mówią, na czym planują oszczędzać
Te święta Bożego Narodzenia będą skromniejsze od innych - deklarują Polacy w nowym sondażu Kantar Public dla firmy Too Good To Go. Z powodu inflacji, wysokic...
-
Ceny żywności wysokie, więc Polacy przestali marnować jedzenie. Przykładem supermarkety
Wyższe ceny mogą przyczynić się do czegoś dobrego. Według badania NielsenIQ - 38 proc. Polaków zaczęło unikać marnowania jedzenia. Według szacunków Caritas...
-
Marnujemy tony żywności, bo źle odczytujemy etykietę. "Przeterminowane" jedzenie może być dobre
Na etykietach najróżniejszych produktów znajdziemy oznaczenia "najlepiej spożyć przed" i "należy spożyć do". Z pozoru są tak podobne, że wielu z nas uznaje, ...
-
Podliczyli, ile niesprzedanej żywności oddały sklepy. Tyle ważyłoby 3 tys. słoni
Ponad 18,5 tys. ton - tyle żywności według oficjalnych danych trafiło ze sklepów do organizacji pomagających potrzebującym w Polsce w zeszłym roku. Niestety,...
-
Za duże porcje i zapchane magazyny. Co trafia do kosza w gastronomii?
Lokale gastronomiczne odpowiadają za 12 proc. ilości marnowanej żywności, a jedną z głównych przyczyn tego marnotrawstwa są nadmierne zapasy towaru w...
-
Szkoła w Polsce wyrzuca nawet 12 ton jedzenia rocznie. Dlaczego?
- Jedna ze szkół wyrzucała 50 proc. przygotowanego jedzenia. To marnotrawstwo rzędu 180 tys. zł w skali roku - mówi Tomasz Szuba, analityk zajmujący się...
-
Tylko nieliczne restauracje i sklepy sprzedają taniej jedzenie, któremu grozi zmarnowanie
Może to wydawać się nieoczywiste, ale handel i gastronomia odpowiadają za mniej marnowania jedzenia niż gospodarstwa domowe. Jednak to tam jest pole na...
-
Nie osiągają zysku, ale taki jest plan. Tak działa Too Good To Go - aplikacja do ratowania żywności
Jak wynika z danych Federacji Polskich Banków Żywności, co piąta restauracja w Polsce "zawsze" lub "zazwyczaj" wyrzuca żywność w związku z przygotowaniem zby...
-
Niemiecka prasa pisze o "polskim cudzie gospodarczym"
-
Nowe emerytury będą niższe. Ale ZUS wskazuje na wyjątek
-
Przejmij kontrolę nad wydatkami na paliwo. Wygodne rozwiązanie, które ma więcej zalet, niż myśliszMATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Kowalczyk przedstawił propozycje dla rolników. Mają być dopłaty
-
Tajemnicze zwierzę sfilmowane w lesie. "Wybraniec. Niezwykła rzadkość"
- Kursy walut 30.03.[kurs dolara, funta, euro, franka, rubla]
- Praca w Niemczech. Ułatwienia dla pracowników spoza Unii
- Przyjęcia komunijne coraz droższe. Rodzice odkładają pieniądze na 2024 rok
- Wielki przelew w ramach PPK. Pieniądze już idą na konta
- Nadchodzi duża zmiana. Budowa domów jednorodzinnych bez pozwolenia
-
Co zrobić, by wyrzucać mniej? Wypróbuj dzienniczek marnowania jedzenia
Wiele problemów związanych ze środowiskiem i klimatem wymaga systemowych rozwiązań, a działania jednostki mają dla nich niewielkie znacznie. Jest jednak coś,...
-
(Nie)Marnowanie jedzenia. Jak sieci handlowe ograniczają straty żywności?
Marnowanie żywności to jeden z najpoważniejszych problemów, które dotykają ludzkość w XXI wieku. Sam handel w Polsce odpowiada za straty na poziomie prawie 7...