Tlenek węgla potocznie zwany czadem jest gazem bezwonnym, bezbarwnym i silnie trującym. Dlatego w sezonie grzewczym powinniśmy szczególnie zadbać o to, by zmniejszyć ryzyko zatrucia. Na działanie tzw. czadu jesteśmy narażeni przede wszystkim w swoich domach. O czym powinniśmy pamiętać, aby uniknąć kontaktu z tlenkiem węgla?
Główny Inspektorat Sanitarny zwrócił uwagę, że na kontakt z tlenkiem węgla są narażone osoby, które korzystają z "kominka, gazowego podgrzewacza wody, pieca węglowego, gazowego lub olejowego".
Do zatrucia tzw. czadem może dojść o każdej porze dnia. Ważne, aby nie bagatelizować swojego samopoczucia. W szczególności powinny nas zaniepokoić objawy, takie jak:
Tzw. czad w krótkim czasie dostaje się do naszego organizmu i powoduje niedotlenienie. Ze względu na właściwości został nazwany "cichym zabójcą". Im dłużej jesteśmy narażeni na jego działanie, tym większe szkody może wyrządzić w naszym organizmie. Zbyt wielka obecność CO we wdychanym powietrzu może prowadzić nawet do śmierci, dlatego w przypadku podejrzenia zatrucia musimy natychmiast wezwać pomoc, dzwoniąc pod numer 112.
Aby uniknąć zatrucia tzw. czadem, należy przede wszystkim wykonywać okresowe przeglądy instalacji wentylacyjnej oraz przewodów kominowych. Podczas palenia w sezonie grzewczym powinno się również wietrzyć mieszkanie, aby był ciągły przepływ powietrza.
Co ważne, kratki wentylacyjne oraz otwory nawiewne w domu powinny być odsłonięte, aby zapewniać przepływ powietrza. Co ważne, warto rozmieścić czujki dymu w domu, szczególnie w sypialniach - gdy gaz zacznie się ulatniać, usłyszymy alarm i powinniśmy natychmiast opuścić pomieszczenie - przypomina Rządowe Centrum Bezpieczeństwa.