Jak czytamy na stronie GIS-u, Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) opublikował w dniu 9 marca stanowisko, iż zgodnie z aktualną wiedzą nie ma dowodów na to, że żywność może być źródłem lub pośrednim ogniwem transmisji koronawirusa.
EFSA podkreśla, że na podstawie doświadczeń z wirusami SARS i MERS można sądzić, że nie dochodzi do infekcji człowieka wirusem SARS CoV-2 poprzez żywność. Tak więc jest mało prawdopodobne, aby wirus przenosił się przez żywność. EFSA podkreśla, że stale monitoruje sytuację dot. ogniska zakażenia SARS CoV-2, które jest źródłem zachorowań w bardzo wielu krajach.
Na stronie internetowej Głównego Inspektoratu Sanitarnego możemy przeczytać, że dokładna obróbka termiczna niszczy wirusa. Ulega on zniszczeniu przy zastosowaniu odpowiedniej kombinacji czasu i temperatury np. 60 stopni C przez 30 min. Tak więc w przypadku mięsa, produktów surowych, typowa obróbka cieplna eliminuje zanieczyszczenie mikrobiologiczne, w tym również SARS CoV-2.
Osoby, które przebywają w sklepach, supermarketach, centrach handlowych powinny zawsze pamiętać o tym, że są współodpowiedzialni za zdrowie swoje i innych osób. W miarę możliwości należy unikać przebywania w miejscach zatłoczonych, utrzymywać odstępy w kolejkach, podaje GIS.
Dlatego należy pamiętać o higienie rąk oraz higienie kichania i kasłania, w szczególności przy pakowaniu żywności luzem, nieopakowanej tj. pieczywo, produkty cukiernicze, orzechy.
Ręce w sklepie mają kontakt z powierzchniami roboczymi, pieniędzmi. Do pakowania należy używać dostępnych rękawic foliowych oraz torebek. Niehigienicznym zachowaniem jest przebieranie i dotykanie produktów, które są przeznaczone do spożycia bez mycia i obróbki termicznej (np. pieczywo, bułki, wyroby cukiernicze).
Należy zwracać też uwagę na właściwą higienę układu oddechowego - unikanie kasłania/kichania w stronę innych osób jak i towaru.