Czerwona strefa. Do której otwarte restauracje i inne lokale gastronomiczne?

Rośnie liczba przypadków zakażeń oraz zgonów spowodowanych koronawirusem. Rząd zdecydował się na przywrócenie niektórych obostrzeń w całym kraju. Od 10 października weszły w życie nowe regulacje dotyczące działania lokali gastronomicznych. Do której godziny są otwarte restauracje w czerwonej strefie?

Ministerstwo Zdrowia poinformowało, że w środę 14 października odnotowano 8099 nowych zakażeń koronawirusem. To pierwszy przypadek, kiedy liczba zakażonych przekracza 8 tys. Od soboty 10 października w całej Polsce obowiązuje żółta strefa, za wyjątkiem powiatów zaliczanych do czerwonej strefy. Nowe obostrzenia w "czerwonych powiatach" obejmują również działanie gastronomii.

Czerwona strefa. W jakich godzinach są otwarte restauracje? Czy trzeba nosić maseczkę?

Prowadzenie restauracji, barów oraz innych lokali gastronomicznych w czerwonej strefie jest możliwe wyłącznie w godzinach od 6:00 do 22:00. Klienci tego typu miejsc muszą mieć zasłonięte usta i nos do czasu zajęcia miejsca, przy którym będą spożywać posiłki lub napoje.

Z obowiązku zakrywania ust oraz nosa nie jest wyłączona obsługa restauracji lub baru. Na każdego gościa powinny przypadać co najmniej 4 metry kwadratowe powierzchni. Warto pamiętać, że ograniczenia godzin działania restauracji nie dotyczą usług polegających na przygotowywaniu i podawaniu żywności na wynos oraz w dostawie.

Ograniczenie godzin działania barów i restauracji nie dotyczy żółtej strefy.

Zobacz wideo Problem z łączem w czasie pracy zdalnej? Senator prosi o przerwę w głosowaniu, bo "wywaliło mu cały internet w domu"