Ramsay prowadzi jedne z najlepszych brytyjskich lokali gastronomicznych, m.in. Savoy Grill czy Petrus w Londynie. Ostatnio w jego kulinarne imperium uderzyła decyzja o Brexicie, którego efektem jest słabnący funt i rosnące ceny importowanej żywności.
Rzeczniczka Ramsaya wyjaśniła, że wahania funta szczególnie wpływają na ceny win, które firma restauratora sprowadza z całego świata. W sprawozdaniu finansowym Gordon Ramsay Holdings wskazuje się na ryzyko związane z Brexitem, m.in. problemy z zatrudnieniem pracowników czy niepewność co do kierunku rozwoju gospodarki.
Specjalnie zwerbowany w tym celu zespół ma doprowadzić do ograniczenia kosztów żywności przez wynegocjowanie z dostawcami niższych cen importowanych produktów. Stawki będą ustalane dla wszystkich 31 restauracji Ramsaya, co umożliwi skorzystanie z efektu skali. Do tej pory każdy lokal robił to na własną rękę.
Czytaj też: Jamie Oliver zamyka sześć restauracji. Wszystko przez Brexit
Wg. danych The British Retail Consortium, ceny żywności w Wielkiej Brytanii wzrosły o 1 proc. w okresie kwiecień 2016– marzec 2017. To najszybszy wzrost od trzech lat. Kantar podaje, że ceny towarów codziennego użytku wzrosły o 2,3 proc. w ciągu 12 tyg. do 26 marca. Funt stracił 13 proc. w stosunku do dolara od głosowania ws. Brexitu.
Pomimo presji cenowej, holding Gordona Ramsaya po raz pierwszy od dwóch lat przyniósł zyski. To efekt restrukturyzacji i ekspansji międzynarodowej. W zeszłym tygodniu firma poinformowała, że zarobiła 739 tys. funtów.
Zobacz też: Interes dobry dla jednej strony, to jest szwindel" - prof. Andrzej Blikle