Konkurencja dla McDonald's weszła do Polski. Pierwszą restaurację otworzy już 1 września

1 września szwedzka sieć restauracji Max Premium Burgers otworzy we Wrocławiu swój pierwszy lokal w Polsce.

Pierwszy lokal będzie się mieścił we wrocławskiej Galerii Dominikańskiej. Otwarcie lokalu nastąpi 1 września o godzinie 9:30.

Menu Max Premium Burgers jest podobne do tego z innych sieci fast-food - znajdą się w nim zarówno burgery mięsne, nuggetsy czy skrzydełka. To co ma stanowić różnicę jest m.in. bogata oferta wegetariańska, wegańska czy bezglutenowa. 

Goście będą mogli zamawiać posiłki zarówno przy ladzie, jak i poprzez interaktywne kasy. Przy stolikach zostały zainstalowane gniazdka prądu.

Szwedzka spółka już zapowiada, że jednej restauracji we Wrocławiu nie poprzestanie. - W planach mamy już kolejne. W następnych latach chcemy jeszcze bardziej przyspieszyć, by w ciągu dekady mieć w Polsce przynajmniej 200 restauracji – komentuje Richard Bergfors, CEO Max Premium Burgers. Następne „w kolejce” do ugoszczenia sieci Max, jeszcze w 2017 r., są Warszawa i Gdańsk. 

200 restauracji w Polsce w ciąg dekady to bardzo ambitny plan biorąc pod uwagę, że na razie sieć Max Premium Burgers na całym świecie (nie tylko Szwecja, także m.in. Norwegia, Dania, Egipt, Zjednoczone Emiraty Arabskie) liczy nieco ponad 120 restauracji. Działają one zarówno w formule właścicielskiej, jak i franczyzowej.

W maju, w rozmowie z ISBNews, Richard Bergfors mówił, że na razie sieć będzie otwierała w Polsce lokale własne, ale w przyszłości liczy również na rozwój w modelu franczyzowym. Poza lokalami w centrach handlowych, sieć zakłada również powstawanie restauracji jako samodzielnych placówek typu drive-in. 

W zeszłym roku obrót spółki wyniósł ponad 300 mln euro - to sprawiło, że Max stał się najbardziej dochodową siecią restauracji w Szwecji. Jednak to największego konkurenta w opinii spółki, czyli McDonald’s, jeszcze jej daleko. Amerykańska spółka w zeszłym roku osiągnęła wynik na poziomie 24,6 mld dol. Prowadzi 36,8 tys. lokali. 

Max Premium Burgers w przyszłym roku będzie świętować 50-lecie działalności.

***

Ojciec dał mi radę: "Dobry interes, to jest interes dla obu stron. Interes dobry dla jednej strony, to jest szwindel" - prof. Andrzej Blikle [NEXT TIME]