Po wyborach podatek od słodyczy? Polacy rzucili się na cukier. Skokowy wzrost spożycia

Eksperci alarmują - cukier notuje rekordowe poziomy spożycia. Postulują, by po wyborach rząd zajął się tematem nowego podatku, którym obciążona miałaby być niezdrowa żywność. O ile może wzrosnąć cena puszki kochanego przez miliony napoju gazowanego?

Cukier odnotowuje skokowy wzrost spożycia. W 2015 roku spożycie na przeciętnego Polaka wynosiło 40,5 kg, w 2018 roku wynik osiągnął rekordową wartość 51 kg. Eksperci od zdrowia biją na alarm - ostrzegają przed katastrofalnymi skutkami nadmiernego spożycia cukru. Przygotowali też dokument, który po wyborach parlamentarnych 2019 mógłby stać się podstawą do wprowadzenia nowego podatku - donosi "Dziennik Gazeta Prawna". 

Chcemy go zaprezentować rządowi dopiero po wyborach. Obecny czas nie sprzyja wprowadzaniu takich rozwiązań. Mówimy o podatku, mimo że mamy osiągnąć efekt zdrowotny, a nie fiskalny.

- mówi Jarosław Pinkas, Główny Inspektor Sanitarny.

>>> Podatek od cukru? Polacy już dziś 1/4 dochodów wydają na żywność

Zobacz wideo

Gazeta wyjaśnia, że według Polskiego Instytutu Ekonomicznego podatek od cukru mógłby być naliczany na trzy sposoby. Pierwszy to objętość napoju, w którym określony poziom cukru jest przekroczony. Drugi uwzględnia ilość substancji w danym produkcie liczony w gramach. Trzeci sposób jest kombinacją dwóch poprzednich. Daniną objęte byłyby napoje i słodycze oraz inna, zbyt słodka żywność. 

Podatek od cukru - wzrost cen, który ma zniechęcić

Wprowadzenie podatku od cukru w żywności ma znaczenie nie tylko fiskalne. Ma pomóc pokrywać koszty leczenia chorób wywołanych otyłością. Tego typu rozwiązanie przyjęło już 11 krajów Unii Europejskiej. Ostatnio, w roku 2018, wprowadziła je Wielka Brytania.

Doprowadziło to do wzrostu ceny popularnego napoju gazowanego o 1,5 funta. Według ekspertów wprowadzenie podobnego podatku w Polsce oznaczałoby, że puszka napoju podrożałaby o 50 gr. 

Czy podatek się sprawdza? Wprowadzenie go na Węgrzech spowodowało spadek ilości cukru w produktach o 40 proc. W Meksyku sprzedaż słodzonych napojów spadła o 15 proc. w rok. Warto podkreślić, że wszędzie nowy mechanizm zadziałał - w Danii nie przyniósł efektów - wyjaśnia Business Insider. 

Otyłość poważnym problemem

Dowody naukowe wskazują, że otyłość jest obecnie jednym z najważniejszych obciążeń ekonomicznych dla systemów ochrony zdrowia. Według danych Światowej Organizacji Zdrowia (World Health Organization - WHO) więcej osób umiera z powodu otyłości niż niedowagi - podaje w swojej pracy naukowej Małgorzata Twarowska z Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach. 

Ekspertka wyjaśnia, że władze mają szeroki wachlarz możliwości obciążania szkodliwej żywności dodatkową opłatą. Oprócz doliczania podatku można też stosować wyższą stawkę VAT. Oprócz cukru podatkiem obejmowane są też inne produkty - przede wszystkim zawierające duże ilości szkodliwych tłuszczów. 

Ministerstwo Zdrowia zna temat

W Polsce nie ma żadnych oficjalnych planów wprowadzenia podatku od cukru. W zeszłym roku "Wprost" o opinię na ten temat spytał Macieja Miłkowskiego, wiceministra zdrowia. Stwierdził, że "należy iść w kierunku podatku", który miałby działać jak "akcyza na papierosy".

Czytaj też: Cukier w sklepach coraz tańszy, promocji coraz więcej. Co dalej? Oto prognozy ekspertów

Polityk podkreślił też, że podczas wizyty w Holandii widział skutki wprowadzenia odpowiedniej edukacji już na etapie przedszkoli.