Po wyborach podatek od słodyczy? Polacy rzucili się na cukier. Skokowy wzrost spożycia

Eksperci alarmują - cukier notuje rekordowe poziomy spożycia. Postulują, by po wyborach rząd zajął się tematem nowego podatku, którym obciążona miałaby być niezdrowa żywność. O ile może wzrosnąć cena puszki kochanego przez miliony napoju gazowanego?

Cukier odnotowuje skokowy wzrost spożycia. W 2015 roku spożycie na przeciętnego Polaka wynosiło 40,5 kg, w 2018 roku wynik osiągnął rekordową wartość 51 kg. Eksperci od zdrowia biją na alarm - ostrzegają przed katastrofalnymi skutkami nadmiernego spożycia cukru. Przygotowali też dokument, który po wyborach parlamentarnych 2019 mógłby stać się podstawą do wprowadzenia nowego podatku - donosi "Dziennik Gazeta Prawna". 

Chcemy go zaprezentować rządowi dopiero po wyborach. Obecny czas nie sprzyja wprowadzaniu takich rozwiązań. Mówimy o podatku, mimo że mamy osiągnąć efekt zdrowotny, a nie fiskalny.

- mówi Jarosław Pinkas, Główny Inspektor Sanitarny.

>>> Podatek od cukru? Polacy już dziś 1/4 dochodów wydają na żywność

Zobacz wideo

Gazeta wyjaśnia, że według Polskiego Instytutu Ekonomicznego podatek od cukru mógłby być naliczany na trzy sposoby. Pierwszy to objętość napoju, w którym określony poziom cukru jest przekroczony. Drugi uwzględnia ilość substancji w danym produkcie liczony w gramach. Trzeci sposób jest kombinacją dwóch poprzednich. Daniną objęte byłyby napoje i słodycze oraz inna, zbyt słodka żywność. 

Podatek od cukru - wzrost cen, który ma zniechęcić

Wprowadzenie podatku od cukru w żywności ma znaczenie nie tylko fiskalne. Ma pomóc pokrywać koszty leczenia chorób wywołanych otyłością. Tego typu rozwiązanie przyjęło już 11 krajów Unii Europejskiej. Ostatnio, w roku 2018, wprowadziła je Wielka Brytania.

Doprowadziło to do wzrostu ceny popularnego napoju gazowanego o 1,5 funta. Według ekspertów wprowadzenie podobnego podatku w Polsce oznaczałoby, że puszka napoju podrożałaby o 50 gr. 

Czy podatek się sprawdza? Wprowadzenie go na Węgrzech spowodowało spadek ilości cukru w produktach o 40 proc. W Meksyku sprzedaż słodzonych napojów spadła o 15 proc. w rok. Warto podkreślić, że wszędzie nowy mechanizm zadziałał - w Danii nie przyniósł efektów - wyjaśnia Business Insider. 

Otyłość poważnym problemem

Dowody naukowe wskazują, że otyłość jest obecnie jednym z najważniejszych obciążeń ekonomicznych dla systemów ochrony zdrowia. Według danych Światowej Organizacji Zdrowia (World Health Organization - WHO) więcej osób umiera z powodu otyłości niż niedowagi - podaje w swojej pracy naukowej Małgorzata Twarowska z Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach

Ekspertka wyjaśnia, że władze mają szeroki wachlarz możliwości obciążania szkodliwej żywności dodatkową opłatą. Oprócz doliczania podatku można też stosować wyższą stawkę VAT. Oprócz cukru podatkiem obejmowane są też inne produkty - przede wszystkim zawierające duże ilości szkodliwych tłuszczów. 

Ministerstwo Zdrowia zna temat

W Polsce nie ma żadnych oficjalnych planów wprowadzenia podatku od cukru. W zeszłym roku "Wprost" o opinię na ten temat spytał Macieja Miłkowskiego, wiceministra zdrowia. Stwierdził, że "należy iść w kierunku podatku", który miałby działać jak "akcyza na papierosy".

Czytaj też: Cukier w sklepach coraz tańszy, promocji coraz więcej. Co dalej? Oto prognozy ekspertów

Polityk podkreślił też, że podczas wizyty w Holandii widział skutki wprowadzenia odpowiedniej edukacji już na etapie przedszkoli.

Więcej o: