>>> Zobacz także: Ceny żywności w górę, emerytury ostro w dół. Co czeka Polaków, którzy zaczną otrzymywać świadczenia z ZUS?
Polacy nie mają co liczyć na to, by ceny żywności, głownie wieprzowiny oraz mięsnych przetworów szybko spadły. Jak wynika z analizy dr Magdaleny Kowalewskiej, ekspertki banku BNP Paribas, w pierwszych tygodniach stycznia cena skupu trzody chlewnej była o niemal połowę wyższa niż przed rokiem. Z danych resortu rolnictwa wynika, że za kilogram żywca trzeba obecnie płacić 6,04 zł.
Wysoki poziom cen skupu jest konsekwencją rozprzestrzeniania się ASF (afrykańskiego pomoru świń) w Chinach - czytamy w raporcie cytowanym przez portal Farmer.pl. Chiny w 2019 roku produkcję ograniczyły - wyniosła ona 2,6 mln ton, o 15 proc. mniej niż rok wcześniej.
Eksperci amerykańskiego departamentu rolnictwa prognozują, że w roku 2020 produkcja obniży się o kolejne 23 proc. To może być ważnym impulsem uniemożliwiajacym spadki cen.
Ceny mięsa i jego przetworów mogą nie tylko nie spaść, ale drastycznie wzrosnąć. Unia Europejska rozważa bowiem wprowadzenie nowego podatku. Mają nim zostać objęci producenci mięsa. Stawki, które dziś pojawiają się w analizach unijnych ekspertów, zwalają z nóg - wołowina miałaby podrożeć o 20 zł za kg, wieprzowina o 15, a kurczak o ok. 7,3 zł. Schab bez kości, który wedle dzisiejszych notowań kosztuje minimum 11,99, a średnio 17,65 zł, kosztowałby więc ok. 27-33 zł za kg.
Witold Choiński, prezes Związku Polskie Mięso, w rozmowie z Next.gazeta.pl wyraża obawę, iż wprowadzenie nowego podatku zmniejszy konkurencyjność europejskich producentów. - Już dzisiaj kraje UE produkują drożej mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego niż kraje trzecie. Jest tak z powodów wyższych standardów produkcji w UE - stwierdza. Choiński obawia się też, że wprowadzenie nowych stawek skaże konsumentów na zakupy mięsa importowanego, które nie gwarantuje tak wysokiego bezpieczeństwa produkcji.
Czytaj też: Ceny żywności na świecie są na najwyższym poziomie od pięciu lat. Polacy też to odczują
W Polsce średnie spożycie mięsa wynosi ok. 80 kg na osobę rocznie. Ok 40 kg spożycia to właśnie wieprzowina. Spożycie drobiu wynosi ok. 27 kg, a ryb jest dużo niższe - ok. 12 kg rocznie.