IKEA stawia na wege. Roślinne klopsiki pojawią się w sklepach od 1 sierpnia

W raz z początkiem sierpnia w sklepach IKEA pojawi się roślinna wersja kultowych klopsików. IKEA chce w ten sposób przyczynić się do tworzenia nowych nawyków żywieniowych oraz zmniejszyć wpływ działalności gastronomicznej firmy na klimat.

IKEA zapewnia, że nowa wersja klopsików wygląda i smakuje dokładnie tak samo, jak ich klasyczna, mięsna wersja. 100 procentowo roślinne klopsiki mają być alternatywą dla wegan, która również przypadnie do gustu miłośnikom mięsa.

Zobacz wideo "Ubytek populacji w Polsce będzie porównywalny do II wojny światowej"

IKEA wprowadza nową, roślinną wersję swoich klopsików

Od wielu lat, wizytę w sklepach IKEA można było umilić sobie spróbowaniem klasycznych, szwedzkich klopsów. IKEA podjęła jednak decyzję, że czas na zmianę. Od pierwszego sierpnia, w sklepach będzie dostępna nowa, roślinna wersja klopsików.

W pełni wegański produkt powstaje z żółtego grochu, owsa, jabłek, cebuli oraz ziemniaków. Firma zapewnia, że wybrane produkty pozwoliły na odtworzenie smaku mięsnych klopsików.

Firma chce zmniejszyć swój wpływa na środowisko

IKEA stwierdza, że decyzja podyktowana jest troską o klimat. Każdego roku, firma sprzedaje ok. miliarda klopsików. Zastąpienie części z nich wersją roślinną ma się przyczynić do zmniejszenia wpływu firmy na środowisko. Ślad ekologiczny wegańskiej wersji klopsików wynosi bowiem 4 proc. śladu wersji mięsnej.

W ofercie IKEA Food są już wegańskie hot dogi, wprowadzone w 2018 r. oraz wegańskie lody truskawkowe. Klopsiki roślinne będą serwowane z puree ziemniaczanym, groszkiem, borówką oraz sosem pieczeniowym. Za całe danie zapłacimy 9,99 zł. W sklepie będzie również dostępna mrożona wersja klopsików do przygotowania w domu w cenie 15,99 zł.