IKEA zapewnia, że nowa wersja klopsików wygląda i smakuje dokładnie tak samo, jak ich klasyczna, mięsna wersja. 100 procentowo roślinne klopsiki mają być alternatywą dla wegan, która również przypadnie do gustu miłośnikom mięsa.
Od wielu lat, wizytę w sklepach IKEA można było umilić sobie spróbowaniem klasycznych, szwedzkich klopsów. IKEA podjęła jednak decyzję, że czas na zmianę. Od pierwszego sierpnia, w sklepach będzie dostępna nowa, roślinna wersja klopsików.
W pełni wegański produkt powstaje z żółtego grochu, owsa, jabłek, cebuli oraz ziemniaków. Firma zapewnia, że wybrane produkty pozwoliły na odtworzenie smaku mięsnych klopsików.
IKEA stwierdza, że decyzja podyktowana jest troską o klimat. Każdego roku, firma sprzedaje ok. miliarda klopsików. Zastąpienie części z nich wersją roślinną ma się przyczynić do zmniejszenia wpływu firmy na środowisko. Ślad ekologiczny wegańskiej wersji klopsików wynosi bowiem 4 proc. śladu wersji mięsnej.
W ofercie IKEA Food są już wegańskie hot dogi, wprowadzone w 2018 r. oraz wegańskie lody truskawkowe. Klopsiki roślinne będą serwowane z puree ziemniaczanym, groszkiem, borówką oraz sosem pieczeniowym. Za całe danie zapłacimy 9,99 zł. W sklepie będzie również dostępna mrożona wersja klopsików do przygotowania w domu w cenie 15,99 zł.