Irlandzki sąd uznał, że bułki z Subway'a nie są pieczywem. Sieć nie otrzyma zwrotu kosztów

Irlandzki sąd uznał, że bułki z Subway'a nie mogą zostać uznane za pieczywo. W ich składzie jest za dużo cukru, by zakwalifikować je do tej kategorii. Wyrok ten oznacza, że sieć nie dostanie zwrotu kosztów za niewłaściwe opodatkowanie.

Firma Bookfinders Ltd. będąca franczyzobiorcą Subway'a w Irlandii nie dostała refundacji, gdyż ich bułki nie spełniają standardów wyznaczonych przez irlandzkie prawo, donosi BBC. Ustawa VAT-owa od 1972 roku uznaje w tym kraju za pieczywo produkty spożywcze, w których zawartość cukru i tłuszczu nie przekracza 2 proc. masy mąki w cieście. Na takie produkty obowiązuje zerowa stawka VAT. W następstwie wyroku bułki z Subway'a podlegają oprocentowaniu w wysokości 13,5 proc, co będzie oznaczać duży wzrost kosztów dla sieci. Bułki to podstawowy składnik kanapek Subway'a, największej sieci restauracji na świecie. 

Subway nie dostanie zwrotu od irlandzkiego fiskusa

Cała sprawa dotyczy odmowy zwrotu kosztów za okres 2004-2005 rok. W 2006 roku irlandzka skarbówka uznała, że bułki z Subway'a nie mogą zostać uznane za pieczywo. W związku z tym, zamiast zerowej stawki VAT, Subway musiał zapłacić obowiązujący wtedy 9,5-procentowy podatek, informuje "The Guardian". Sprawa ciągnęła się przez lata, Bookfinders Ltd. apelował w kolejnych instancjach, aż ostatecznie musiał zająć się nią irlandzki Sąd Najwyższy. 

Pięciu sędziów podtrzymało decyzję urzędu podatkowego. Stwierdzili bowiem, że zarówno białe jak i pełnoziarniste bułki z Subway'a mają około 10 proc. cukru, pięciokrotnie więcej niż wynosi norma dla pieczywa. W związku z tym, bułki nie mogą być objęte zerową stawką VAT. 

Pieczywo Subway jest oczywiście pieczywem. Wypiekamy świeże pieczywo w naszych sklepach od ponad trzech dekad, a nasi goście wracają każdego dnia po kanapki z pieczywa, które pachnie tak dobrze, jak smakuje

- bronił produktów sieci przedstawiciel Subwaya

Zobacz wideo Bułki z kurkami

To kolejny raz, gdy Subway ma problemy ze swoim pieczywem

W 2014 roku Subway musiał zrezygnować z dodawania do swoich bułek wybielającego i spulchniającego mąkę azodikarbonamidu po petycji krążącej po sieci. W USA sieć ciągle korzysta z tego groźnego dla zdrowia składnika, ale w Unii Europejskiej i Australii jego użycie w jedzeniu jest zakazane. Azodikarbonamid używany jest powszechnie w produkcji winylowych pianek, jak maty do jogi czy podkłady pod dywany.

Więcej o: