Włosi nie zawiedli restauratorów. Tłumy w knajpach po złagodzeniu restrykcji. Rekordowe wpływy restauracji w Rzymie

Po złagodzeniu obostrzeń spragnieni rozrywek Włosi tłumnie wyszli z domów. Gastronomia zanotowała rekordowe wpływy. "Rzymski sektor restauracyjny osiągnął rezultaty powyżej wszelkich oczekiwań" - czytamy w komunikacie federacji branży gastronomicznej.

We Włoszech po raz pierwszy od tygodni restauracje były otwarte dla gości i posiłki można było spożywać przy stoliku, a nie tylko brać na wynos. 1 lutego zapowiedziano złagodzenie restrykcje, a tydzień później, w miniony weekend, wizyty w lokalach możliwe były do godziny 18. Reakcja Włochów zaskoczyła wszystkich.

Rzym. Gigantyczne kolejki w restauracjach. Zyski "powyżej wszelkich oczekiwań"

Federacja branży gastronomicznej oszacowała, że rzymscy restauratorzy w sobotę uzyskali 7 milionów euro wpływów. Jak podkreślono w wydanym w niedzielę komunikacie, to "rezultaty powyżej wszelkich oczekiwań". Do lokali ustawiały się kolejki. Włoskie służby bacznie obserwowały sytuację. By zapewnić bezpieczeństwo, w okolicy Piazza del Popolo zostały wytyczone specjalne korytarze, którymi mieszkańcy mogli poruszać się, by uniknąć tłoku. Wirusolog Carlo Federico Perno z watykańskiego szpitala Bambinu Gesu zalecał także stosowanie podwójnych maseczek.

Nie obyło się bez interwencji, i wlepiania grzywny za brak maseczki - 400 euro. Kontrole zdarzały się także w prywatnych domach. Zgodnie z aktualnymi przepisami, w domu nie można przyjąć więcej niż dwóch dorosłych gości. Tymczasem Włochom zdarzało się organizować spotkania nawet na kilkanaście osób. 

Włochy. Branża gastronomiczna: Czas na kolejny krok

Osiągnięte zyski federacja branży gastronomicznej ocenia jako "zdecydowanie zachęcające". Teraz, zdaniem branży, należy przedłużyć godziny otwarcia lokali do 22, oczywiście z zachowaniem wszystkich rygorów sanitarnych. Byłby to, jak podkreślają restauratorzy, znaczący czynnik dla regeneracji ekonomicznej sytuacji Rzymu.

Zobacz wideo Ewelina Lisowska zwiedza Rzym
Więcej o: