GIS wycofuje partię sezamu łuskanego znanej firmy. Wykryto bakterię salmonelli

W partii sezamu łuskanego HELIO wykryto salmonellę - poinformował Główny Inspektorat Sanitarny. Producent podjął decyzję o wycofaniu partii.
Zobacz wideo Szef Szpitala Narodowego: Jest kilka szpitali, które zgłaszają problem logistyczny. W większości to odbywa się płynnie

GIS wydał w czwartek ostrzeżenie dotyczące żywności. W jednej z pięciu badanych próbek sezamu łuskanego stwierdzono obecność bakterii Salmonella z gr. C1. Spożycie produktu, szczególnie bez obróbki termicznej, wiąże się z potencjalnym ryzykiem zatrucia pokarmowego.

GIS ostrzega przed kiełbasą. 'Mieszanina wody i płynu chłodzącego' GIS ostrzega przed kiełbasą. "Mieszanina wody i płynu chłodzącego"

GIS ostrzega przed salmonellą

Na stronie Głównego Inspektora Sanitarnego podane zostały szczegóły dotyczące produktu:

  • Nazwa produktu: Sezam łuskany HELIO, 200 g
  • Numer partii: 65112
  • Data minimalnej trwałości: 09.2022
  • Producent: HELIO S.A. Wyględy, ul. Stołeczna 26, 05-083 Zaborów, Zakład produkcyjny: Brochów 119, 05-088 Brochów
  • Kraj pochodzenia - Nigeria

GIS zaleca konsumentom, którzy kupili wskazaną w komunikacie partię produktu, aby jej nie spożywać.

4,4 proc. - to inflacja, według wstępnego odczytu Głównego Urzędu Statystycznego, w styczniu. To poziom nienotowany od niemal dekady. Ceny żywności na świecie rosną najszybciej od dekady. Skok o prawie 40 proc.

Firma Helio wycofała partię produktu

Sanepid powiadomił, że firma Helio S.A. po otrzymaniu informacji o wykryciu bakterii Salmonella bezzwłocznie podjęła decyzje o wycofaniu wskazanej partii produktu i poinformowała o tym swoich odbiorców. Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej prowadzą dalsze postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie.

Firma Helio S.A. w komunikacie przekazanym Głównemu Inspektoratowi Sanitarnemu zapowiedziała, że dokłada wszelkich starań, aby zapewnić bezpieczeństwo zdrowotne dostarczanych produktów. Zapewniła również, że surowiec użyty do produkcji sezamu podlegającego wycofaniu był badany w zewnętrznym laboratorium akredytowanym, a otrzymane wyniki mikrobiologiczne, w tym na obecność Salmonelli, były prawidłowe, w związku z czym produkt został dopuszczony do sprzedaży.

Więcej o: