GIS wydał w czwartek ostrzeżenie dotyczące żywności. W jednej z pięciu badanych próbek sezamu łuskanego stwierdzono obecność bakterii Salmonella z gr. C1. Spożycie produktu, szczególnie bez obróbki termicznej, wiąże się z potencjalnym ryzykiem zatrucia pokarmowego.
Na stronie Głównego Inspektora Sanitarnego podane zostały szczegóły dotyczące produktu:
GIS zaleca konsumentom, którzy kupili wskazaną w komunikacie partię produktu, aby jej nie spożywać.
Sanepid powiadomił, że firma Helio S.A. po otrzymaniu informacji o wykryciu bakterii Salmonella bezzwłocznie podjęła decyzje o wycofaniu wskazanej partii produktu i poinformowała o tym swoich odbiorców. Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej prowadzą dalsze postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie.
Firma Helio S.A. w komunikacie przekazanym Głównemu Inspektoratowi Sanitarnemu zapowiedziała, że dokłada wszelkich starań, aby zapewnić bezpieczeństwo zdrowotne dostarczanych produktów. Zapewniła również, że surowiec użyty do produkcji sezamu podlegającego wycofaniu był badany w zewnętrznym laboratorium akredytowanym, a otrzymane wyniki mikrobiologiczne, w tym na obecność Salmonelli, były prawidłowe, w związku z czym produkt został dopuszczony do sprzedaży.