Chleb w Polsce coraz droższy. Znamy powody. Indeks światowych cen żywności bliski rekordu

Chleb w Polsce drożeje. To efekt rosnących cen zbóż na rynkach światowych. W maju pszenica była o 30 proc. droższa niż rok temu.

Wyliczany przez Organizację Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) indeks światowych cen żywności wzrósł w maju do 127,1 pkt. Był wyższy o blisko 5 proc. niż w kwietniu i o niemal 40 proc. niż przed rokiem. "Indeks jest przy tym na najwyższym poziomie od września 2011 r. i bardzo już blisko pobicia historycznego rekordu" - zauważa "Rzeczpospolita"

Zobacz wideo Chleb bez drożdży - prosty przepis do zrobienia w domu

Rosną ceny zbóż na świecie. To odbija się na cenach pieczywa

W przypadku zbóż najmocniej rosły ceny kukurydzy. Indeks dla tej grupy produktów wzrósł w maju o 8,8 proc. i był o prawie 90 proc. wyższy niż rok temu, osiągając przy tym najwyższy poziom od stycznia 2013 r. W górę poszły także ceny jęczmienia i sogo. Natomiast ceny pszenicy były o prawie 30 proc. wyższe niż rok temu.

"Efekt jest taki, że więcej niż rok temu płacimy dziś m.in. za pieczywo" - czytamy w "Rz". Z danych Głównego Urzędu Statystycznego wynika, że w maju jego ceny były wyższe o 5,7 proc. niż rok wcześniej. Mąka podrożała w tym czasie o 2,6 proc., ryż - o 2,4 proc., a makarony - o 2,7 proc.

Droższa mąka w Polsce. Powodem m.in. zmiana zwyczajów kulinarnych Europejczyków

- Mąka w Polsce podrożała, ponieważ rodzime młyny eksportowały duże ilości mąki paczkowanej na potrzeby sprzedaży detalicznej do krajów Europy Zachodniej, gdzie podobnie jak u nas wiele osób zaczęło gotować więcej w domu. Te same zależności dotyczą cen ziarna. W momencie, gdy rośnie popyt na ziarno na świecie, zwiększa się jego eksport. Surowca jest wtedy mniej w kraju, rosną ceny, a w efekcie młyny podnoszą ceny mąki sprzedawanej piekarniom, a to przekłada się na ceny pieczywa - wyjaśniał w rozmowie z "Rzeczpospolitą" Grzegorz Putka z piekarni Putka.

Więcej o: