Brak cukru i limity w sklepach. Czym zastąpić cukier? [PORADNIK]

W sklepach brakuje cukru. Mimo że na dłuższą metę problemy z dostępnością powinny ustąpić, cena produktu rośnie, a klienci wykupują go w panice. Czym zastąpić cukier? Przedstawiamy alternatywy.

W ostatnim czasie jednym z głównych tematów w meduach jest cukier, a dokładniej jego brak w wielu sklepach i narzucone przez przedsiębiorców limity. - Można zakupić maksymalnie 10 kilogramów - mówi przedstawiciel jednej z sieci. - Klienci kupują więcej, niż realnie potrzebują - dodaje inny. Eksperci ostrzegają jednocześnie, że rozchwytywany produkt zdrożeje. Przyczyną są coraz wyższe koszty produkcji. Chodzi zarówno o ceny buraka cukrowego, jak i energii.

Więcej informacji ze świata i kraju znajdziesz na stronie głównej portalu Gazeta.pl.

Zobacz wideo Nie wszystko, co dziwnie wygląda na etykiecie, jest szkodliwe

Cukier. Czym go zastąpić? Alternatywy

Fakt, że w sklepach brakuje cukru, może ucieszyć wielu dietetyków. Poza tym, że jest on niebezpieczny dla cukrzyków, to jak wynika z badań: uzależnia, zaburza pracę układu hormonalnego, prowadzi do chorób metabolicznych i zwiększa stres oksydacyjny. Może być także przyczyną próchnicy, trądziku czy nadpobudliwości u dzieci.

Jeśli jednak aspekty zdrowotne nie przekonują do rezygnacji lub ograniczenia spożywania cukru, a jego brak komuś doskwiera, przedstawiamy słodkie zamienniki:

  • ksylitol,
  • erytrol,
  • cukier brązowy,
  • cukier wanilinowy,
  • cukier trzcinowy,
  • cukier puder,
  • cukier żelujący,
  • słodkie owoce,
  • stewia,
  • aspartam.

Uwaga! Cukier wanilinowy różni się od waniliowego. W swoim składzie posiada wanilinę albo etylowanilinę, a nie ekstrakt z wanilii.

Cukier (zdjęcie ilustracyjne) W sklepach brakuje cukru. Kowalczyk uspokaja: Jest dużo, nie zabraknie

Dlaczego cukru brakuje i dlaczego drożeje?

Jak wyjaśniał w rozmowie z Gazetą.pl Andrzej Gantner, dyrektor generalny Polskiej Federacji Producentów Żywności Związku Pracodawców, brak cukru w niektórych sieciach handlowych oraz to, że zdecydowały się one na jego reglamentację, wywołany jest sztuczną paniką. 

Ekspert zwrócił uwagę, że problem rozpoczął się od kłopotów z zaopatrzeniem w sklepach dużej sieci. Choć firma szybko wyjaśniła, że to lokalny problem dystrybucyjny i wynika ze zmiany centrum logistycznego, to zaczęła się już nakręcać spirala paniki.

Na to nałożyła się anomalia na rynku hurtowym - w hurtowniach cukier stał się droższy niż w sieciach handlowych. Z tego powodu m.in. mali sklepikarze zaczęli zaopatrywać się w ten towar właśnie tam.

DLOSZ UOKiK apeluje w sprawie cukru. Napomina sieci handlowe

Pomóż Ukrainie, przyłącz się do zbiórki. Pieniądze wpłacisz na stronie pcpm.org.pl/ukraina. 

Więcej o: