Chleb z Biedronki. Ekspertka oceniła skład najtańszego bochenka: Tanie nie zawsze oznacza słabe

Autorka kanału Czytamy Etykiety sprawdziła kilka najtańszych produktów w sieci Biedronka. Agnieszka Pocztarska sprawdziła między innymi skład paczkowanego chleba pszenno-żytniego, który kosztuje 2,75 złotych.

Jak się okazało, skład najtańszego chleba w Biedronce wcale nie był zły. Według Agnieszki Pocztarskiej nie różni się on zbytnio od droższych wypieków z piekarni czy innych sklepów. W składzie chleba pszenno-żytniego znajduje się bowiem zaledwie sześć składników.

Zobacz wideo Szokująco drogi chleb w Katarze. A po ile piwo (oczywiście 0%!) i "stejki"? Redaktor Sport.pl poszedł na zakupy

Skład chleba z Biedronki. Najtańsze pieczywo miało w składzie sześć elementów

"Czy tanie to zawsze słabe? Okazuje się, że niekoniecznie! Odwiedziłam Biedronkę, wyszukując dla Was najpopularniejsze produkty w najniższych cenach, jakie znalazłam na półkach" - napisała na profilu Czytam Etykiety na Instagramie Agnieszka Pocztarska. Jednym z omawianych produktów był chleb pszenno-żytni krojony "Piekarnia dla Ciebie", którego gramatura wynosi 550 gramów.

W składzie chleba znajduje się mąka pszenna, mąka żytnia, zakwas żytni, woda, drożdże i ekstrakt ze słodu jęczmiennego. Pieczywo nie zawiera więc żadnych ulepszaczy, spulchniaczy i konserwantów, a mimo tego kosztuje mniej, niż chleby z podobnym składem w piekarniach. Nagranie można zobaczyć pod tym linkiem.

Poza tym pod lupę autorka wzięła też takie produkty jak hummus, dżem truskawkowy, ser żółty, sos do spaghetti, jogurt pitny, masło czy parówki z kurczaka. Dobre składy miały hummus, sos do spaghetti, jogurt pitny czy masło. Z kolei:

  • dżem miał mało owoców, a w składzie pojawiły się zagęstniki;
  • mielonka miała wypełniacze skrobiowe, konserwanty i sztuczne aromaty;
  • ser żółty był wzbogacony o chlorek wapnia;
  • parówki z kurczaka miały w składzie azotyn sodu i sztuczny aromat.

Jakie są najbardziej znane szkodliwe dla zdrowia dodatki w żywności?

Jak podaje Akademia Dietetyki, robiąc zakupy w sklepach, warto unikać produktów, które mają w składzie:

  • Akryloamid - znajduje się w składzie chipsów, frytek, ciast i ciastek. Może prowadzić do uszkodzenia układu nerwowego czy pokarmowego. 
  • Aspartam (E 951) - pojawia się w coca-coli, jogurtach, płatkach śniadaniowych, produktach "light". Jest to związek silnie rakotwórczy, w dużych ilościach może przyczynić się do powstania cukrzycy, epilepsji czy choroby Parkinsona.
  • Glutaminian sodu (E 621) - w dużych dawkach wywołuje nudności, zawroty głowy, a w skrajnych przypadkach nawet palpitacje serca.
  • Erytrozyna (E 127) - herbatniki, koktajle owocowe, ciasta biszkoptowe, osłonki na kiełbasach. Może wywoływać wysypkę, bóle brzucha, nadpobudliwość, uczulenie na światło. Jest też substancją rakotwórczą.
  • Benzoesan sodu (E 211) - gotowe zupy, sosy, konserwy, przetwory warzywne i owocowe. Składnik rakotwórczy.
  • Guma arabska (E 414) - wyroby cukiernicze, czekolada, galaretki, polewy, guma do żucia, napoje bezalkoholowe, piwo, żywność bezglutenowa, żywność dla niemowląt. Może wywoływać wysypkę, pokrzywkę i katar sienny. Może nasilać objawy astmy.
  • Sacharyna (E 954) - słodziki, napoje. Podrażnia wrażliwy przewód pokarmowy.
  • Kwas fosforowy (E 338) - energetyki, konserwy, sery i wędliny pakowane próżniowe, coca cola. Podrażnia szkliwo i odmineralizowuje kości oraz zęby.
  • Błękit pantotenowy (E 131) - lody, galaretki, napoje gazowane. Substancja rakotwórcza.
  • Zieleń (S)brylantowa (E 421) - sosy, galaretki, lody, ciasta w proszku. Może dawać objawy alergii i prowadzić do anemii.
  • Kwas sorbowy (E 200) - ciastka, ser, chleb, pizza, skorupiaki, wino, zupy. Jest alergenem. 
  • Siarczyn sodu (E 221) - "ulepszacz" do chleba. Wzmaga objawy alergii i astmy, a ponadto obniża zawartość witamin w produkcie. 
  • Azotyn potasu - przetwory rybne, wędzone wędliny. Substancja rakotwórcza. Może wpływać na nasilenie objawów astmy, wywoływać bóle i zawroty głowy. Szkodliwa dla nerek.
  • Tartrazyna (E 102) - napoje gazowane, słodycze, konserwy, sztuczny miód, musztarda. Zwiększa objawy alergii. Wraz z benzoesanami zwiększa nadpobudliwość u dzieci. 
  • Diacetyl - aromat stosowany w pieczywie, margarynie, popcornie. Sprzyja powstawianiu chorób płuc i choroby Alzheimera.
  • Czerwień Allura (E 129) - barwnik w żelkach, galaretkach, napojach, ciastkach. W dużych dawkach może wywoływać wymioty, krwawienia z przewodu pokarmowego, alergie, nadpobudliwość. W skrajnych przypadkach może uszkadzać nerki. 
  • Karagen (E 407) - konserwy, wędliny, mleko w proszku, dżemy, galaretki. Zmiany złośliwe żołądka i jelit.
  • Azotan (III) sodu - wędliny. Substancja rakotwórcza.
  • Azotan (V) sodu (E 251) - wędliny, sery topione i na podpuszczce. Substancja rakotwórcza.
  • Butylohydroksyanizol (BHE) (E 320) - tłuszcze. Substancja rakotwórcza.
  • Butylohydriksytoluen (BHT) (E 321) - tłuszcze. Prowadzi do uczuleń.
Więcej o: