7 złotych za pół jajka u Magdy Gessler. Ile kosztują inne dania wielkanocne?

Restauracja "U Fukiera" prowadzona przez Magdę Gessler przedstawiła ofertę na zbliżające się święta wielkanocne. Jak się okazuje, tegoroczna Wielkanoc może się okazać droga dla osób, które chcą zamówić gotowe dania. Na przykład za pięć połówek jajek faszerowanych pieczarkami klienci delikatesów "U Fukiera" muszą zapłacić 35 złotych, co daje 7 złotych za jedną połówkę. Jak zmieniły się ceny niektórych produktów rok do roku?

Magda Gessler jest właścicielką restauracji "U Fukiera", która sprzedaje także gotowe dania lub przetwory, którymi można wzbogacić posiłki. Na stronie restauracji pojawiły się już propozycje gotowych zestawów wielkanocnych. Ile kosztują?

Zobacz wideo Jak ograniczyć marnowanie jedzenia w święta? Ekspertka wyjaśnia

Wielkanoc 2023. Ile kosztują jajka faszerowane czy gotowane szynki z restauracji "U Fukiera" Magdy Gessler? 

  • Pięć połówek jajek faszerowanych pieczarkami i koprem kosztuje 35 zł. Oznacza to, że za jedną połówkę jajka z grzybowym farszem trzeba zapłacić 7 zł. Rok temu kosztowały one 30 zł. 
  • Za pięć połówek jajek nadziewanych wiejską szynką wędzoną trzeba zapłacić 38 zł (rok temu 35 zł), czyli 7,6 zł za połówkę.
  • Słoiczek pasty jajecznej z młodym szczypiorem to wydatek 33 zł za 200 gramów produktu - w przeliczeniu na kilogram jest to 165 zł. Rok temu słoiczek pasty kosztował 29 zł, a więc cena wzrosła o 13,7 proc. 
  • 200-gramowy słoik nóżek kosztuje 45 złotych, co w przeliczeniu na kilogram daje 225 złotych. 
  • Schab marynowany, wędzony na liściach laurowych kosztuje 45,70 zł za pół kilo, czyli prawie 92 złote za kilogram. Rok temu była to kwota 26,19 zł.
  • Za jedną porcję schabu po warszawsku w galarecie trzeba zapłacić 39 złotych, a zakup jednej wędzonej piersi z kaczki to koszt 42,50 zł. 

Jak prezentują się ceny ryb? 300 gramów śledzia sherry z antonówką, śmietaną i musztardą to koszt 54 złotych. Nieco tańszy jest śledź po kaszubsku, który kosztuje złotówkę mniej. Sałatka ze śledziem, szuba, w której znajdują się buraki, marchewka, gotowane ziemniaki czy ogórki kosztują 58 zł za 300-gramowy słoik. Karp lub sandacz w zalewie octowej to wydatek już 59 zł. 

Przeczytaj informacji z kraju i ze świata na stronie głównej Gazeta.pl

Słoik sałatki jarzynowej z marynowanymi grzybami to koszt 41 zł za 300g. Dla porównania - ile obecnie kosztuje zrobienie podobnej sałatki? Majonez kosztuje już 15-20 złotych za duży słoik. Jajka podrożały o 34 proc. rok do roku. Sól jest droższa o 20 groszy, jednak nieco tańsze są jabłka i ziemniaki. Z obliczeń portalu money.pl wynika, że koszt sałatki jarzynowej w tym roku plasuje się w okolicach 33,67 zł - 45 proc. więcej, niż rok temu. 

W ofercie znajdują się także słodkie wypieki. Mazurek kajmakowy z prażonymi orzechami jest wyceniony na 60 zł. W tej samej kwocie jest mazurek z białą czekoladą i kardamonem. Pięć złotych więcej kosztuje natomiast mazurek z konfiturą z płatków róży. Ceny ciast pozostały bez zmian rok do roku. 

Więcej o: