Magda Gessler jest właścicielką restauracji "U Fukiera", która sprzedaje także gotowe dania lub przetwory, którymi można wzbogacić posiłki. Na stronie restauracji pojawiły się już propozycje gotowych zestawów wielkanocnych. Ile kosztują?
Jak prezentują się ceny ryb? 300 gramów śledzia sherry z antonówką, śmietaną i musztardą to koszt 54 złotych. Nieco tańszy jest śledź po kaszubsku, który kosztuje złotówkę mniej. Sałatka ze śledziem, szuba, w której znajdują się buraki, marchewka, gotowane ziemniaki czy ogórki kosztują 58 zł za 300-gramowy słoik. Karp lub sandacz w zalewie octowej to wydatek już 59 zł.
Przeczytaj informacji z kraju i ze świata na stronie głównej Gazeta.pl.
Słoik sałatki jarzynowej z marynowanymi grzybami to koszt 41 zł za 300g. Dla porównania - ile obecnie kosztuje zrobienie podobnej sałatki? Majonez kosztuje już 15-20 złotych za duży słoik. Jajka podrożały o 34 proc. rok do roku. Sól jest droższa o 20 groszy, jednak nieco tańsze są jabłka i ziemniaki. Z obliczeń portalu money.pl wynika, że koszt sałatki jarzynowej w tym roku plasuje się w okolicach 33,67 zł - 45 proc. więcej, niż rok temu.
W ofercie znajdują się także słodkie wypieki. Mazurek kajmakowy z prażonymi orzechami jest wyceniony na 60 zł. W tej samej kwocie jest mazurek z białą czekoladą i kardamonem. Pięć złotych więcej kosztuje natomiast mazurek z konfiturą z płatków róży. Ceny ciast pozostały bez zmian rok do roku.