Cukier najdroższy od 12 lat. Przerwał roczną serię obniżek indeksu cen żywności

Cukier jest najdroższy od 2011 roku - wynika z danych agencji ONZ ds. wyżywienia i rolnictwa (FAO). Wzrost ceny był na tyle duży, że przerwał trwający od roku ogólny spadek cen żywności.
Zobacz wideo Na co powinny być przeznaczone pieniądze z podatku od cukru?

Indeks cen żywności na świecie wzrósł ze 127,2 pkt do 126,5 pkt w marcu, wynika z danych FAO. Przez poprzednie 12 miesięcy ceny spadały - w kwietniu 2022 roku indeks był na poziomie 158,4 pkt. "Nieznaczne odbicie indeksu w kwietniu było spowodowane gwałtownym wzrostem indeksu cen cukru, któremu towarzyszył wzrost indeksu cen mięsa, podczas gdy indeksy cen zbóż, nabiału i oleju roślinnego nadal spadały" - wskazano w raporcie. 

Ceny cukru najwyższe od ponad dekady

Cukier między marcem a kwietniem podrożał o 17,6 proc. (22,4, pkt) i dziś indeks jego ceny wynosi 149,4 pkt. To już trzeci miesiąc z rzędu, gdy cena cukru rośnie. Tyle wystarczyło, by osiągnąć najwyższy poziom cen od października 2011 roku. Koszty kupna cukru wzrosły wraz ze spadkiem produkcji surowca w Indiach, Chinach, Tajlandii oraz w Unii Europejskiej. Na sytuację na rynku ma także wpływ m.in. opóźnienie rozpoczęcia zbiorów trzciny cukrowej w Brazylii. 

Cukier w Polsce również drożeje

Sytuacja na polskim rynku też nie jest wesoła. Z danych GUS wynika, że jeszcze we wrześniu 2021 roku Polacy płacili za kilogram cukru mniej niż trzy złote. Od tego czasu obserwowano nieustanny wzrost cen. W marcu br. średnia cena detaliczna jednego kilograma cukru wyniosła już 6,32 zł, czyli 83 proc. więcej niż przed rokiem. Producenci zwracają uwagę na równoczesne występowanie kilku czynników, które wpływają na wysokość cen cukru. Szymon Smajdor z Krajowej Grupy Spożywczej zauważa, że cukier drożeje m.in. z powodu embarga na import gazu z Rosji, rosnących cen uprawnień do emisji CO2 oraz wysokich kosztów produkcji.

Więcej o: