Informacje o tym, że ceny kakao wzrosły w ostatnim roku o ponad 25 proc., co przekłada się na wzrost cen czekoladowych słodyczy, informuje Bloomberg. Te smakołyki będą znacznie droższe - czytamy.
Co doprowadziło do rosnących cen kakao? Choroby drzew oraz potężne deszcze w Afryce niszczą tamtejsze kakakowce - wyjaśnia Bloomberg. Wybrzeże Kości Słoniowej, które jest największym producentem kakao, uważa, że w porównaniu do ubiegłego roku, tegoroczne zbiory będą niższe o jedną piątą. Podobne szacunki ma inny duży producent kakao, Ghana. Ceny ziaren kakaowca bardzo podrożały, a najwięksi na świecie producenci czekolady, jak Hershey i Lindt, nie wykluczają więc podwyżek cen swoich wyrobów.
Analitycy, cytowani przez "The Guardian", wskazują, że cukier, czyli kolejny ważny składnik czekolady, był również wyceniany na historycznie wysokim poziomie. - Główne regiony produkcyjne, szczególnie na Wybrzeżu Kości Słoniowej, które stanowi ponad 40 proc. światowej produkcji kakao, nawiedziły powodzie, wilgotność powietrza była wysoka przez wiele dni, a takie warunki powodują gnicie i choroby drzew" - powiedziała Pia Piggott, analityczka Rabobanku. - Jesteśmy w trudnej sytuacji. Producenci czekolady zmniejszą wielkość tabliczek czy batonów i prawdopodobnie podniosą ceny - wskazał z kolei Paul Joules, inny specjalista Rabobanku.
Brytyjski dziennik wskazuje, że światowy handel czekoladą szacuje się na ponad 1 biliona dolarów. Kakao jest produkowane z nasion tropikalnego drzewa kakaowego i pochodzi z Ameryki Południowej, ale obecnie większość jest produkowana w Afryce. Rynek kształtuje sytuacja w krajach, które są jego największymi producentami, a Wybrzeże Kości Słoniowej i Ghana są systematycznie wylesiane.
***