Płatki Lubella wycofane z obrotu. "Mogą stanowić ryzyko dla zdrowia". Podano konkretne partie

Płatki żytnie firmy Lubella zostały wycofane z obrotu. GIS wydał ostrzeżenie, że "produkty te mogą stanowić podwyższone ryzyko dla zdrowia konsumenta". Żywność zawiera akryloamid, który został zaliczony do związków "prawdopodobnie rakotwórczych dla ludzi". Podano szczegóły na temat partii i potencjalnego zagrożenia.

Płatki żytnie firmy Lubella zostały poddane badaniom przeprowadzonym przez Główny Inspektorat Sanitarny. Wyniki wskazały, że żywność posiada wysoki poziom akryloamidu. Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem zaliczyła go do związków "prawdopodobnie rakotwórczych dla ludzi", jak informuje Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej. GIS wystosował ostrzeżenie, które zawiera szczegóły na temat produktu i potencjalnego zagrożenia wynikającego z ich spożywania. Konsumenci nie powinni spożywać konkretnych partii płatków.

Zobacz wideo Szybka szarlotka z płatkami owsianymi [HAPS KIDS]

GIS ostrzega: Produkty te mogą stanowić podwyższone ryzyko dla zdrowia konsumenta. Podano numery partii płatków Lubella

"W wyniku badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono wysoki poziom akryloamidu w płatkach wymienionych w ostrzeżeniu. Na podstawie ocen ryzyka Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH - Państwowego Instytutu Badawczego należy uznać, że produkty te mogą stanowić podwyższone ryzyko dla zdrowia konsumenta" - poinformował GIS w komunikacie. Ostrzeżenie dotyczy opakowania 500 g płatków żytnich Lubella o dacie minimalnej trwałości 25.11.2023 i numerze partii L211253LG oraz dacie 26.11.2023 i partii L211263LG. Producentem jest MW Food Sp. z o.o., ul. Chopina 10, 34-100 Wadowice. 

Płatki Lubella zostały wycofane z obrotu. Proces jest monitorowany przez organy urzędowej kontroli żywności

W związku z ostrzeżeniem producent podjął decyzję o wycofaniu produktu z obrotu. Ponadto wszyscy odbiorcy zostali poinformowani o sytuacji i konieczności wycofania wskazanych partii. Producent podkreślił, że "akryloamid powstaje podczas obróbki termicznej i jest spożywany codziennie przez ludzi na całym świecie. Dla akryloamidu nie ustanowiono dotychczas najwyższych dopuszczalnych poziomów". GIS przekazał, że organy urzędowej kontroli żywności monitorują proces wycofania płatków. 

Więcej o: