Facebook "uśmiercił" 2 mln użytkowników. Nie oszczędzono nawet Marka Zuckerberga

Daniel Maikowski
Użytkownicy, którzy logowali się na Facebooka w ostatnich dniach, mogli natrafić na zaskakujący komunikat powitalny. Jego treść sugerowała, że... nie żyją. Ten problem spotkał również m.in. założyciela serwisu.

Jakiś czas temu Facebook zaoferował użytkownikom serwisu nową funkcję o dość sugestywnej nazwie "In memoriam":

Konto ze statusem "In memoriam" to miejsce, w którym znajomi i rodzina mogą dzielić się ze sobą wspomnieniami o zmarłej osobie. Nadanie kontu statusu "In memoriam" zabezpiecza je również przed zalogowaniem się do niego innej osoby.

- czytamy w regulaminie serwisu.

Niestety w ostatnich dniach serwis całkowicie stracił kontrolę nad nową funkcją, a status "In memorian" został losowo przypisany ponad dwóm milionom użytkowników z całego świata. Ten szokujący błąd nie oszczędził nawet Marka Zuckerberga.

Wspominamy [IMIĘ I NAZWISKO UŻYTKOWNIKA]Mamy nadzieję, że ludzie, którzy kochali [IMIĘ], odnajdą pokój w rzeczach, którymi dzielą się inni, aby w ten sposób upamiętniać i świętować jego życie

- komunikat o tej treści wyświetlał się po zalogowaniu wszystkim użytkownikom, których  przypadkowo "uśmiercił" Facebook. Wielu z nich podeszło do sprawy z humorem, ale niektórym wcale do śmiechu nie było. 

Po kilkunastu godzinach administracja serwisu naprawiła swoją wpadkę.

To był okropny błąd, który udało nam naprawić. Jest nam bardzo przykro, że doszło do takiej sytuacji

- napisał rzecznik Facebooka w opublikowanym oświadczeniu.

Stosowne przeprosiny pojawiły się również na profilach użytkowników, którzy stali się ofiarami feralnego błędu.

Co się stanie z moim Facebookiem, gdy umrę?

Być może nie jest to najważniejsze pytanie, które zadajemy sobie każdego dnia, ale faktem jest, że po naszej śmierci zostawimy mnóstwo cyfrowych śladów.

Facebook daje swoim użytkownikom dwie możliwości zabezpieczenia się na wypadek śmierci. Pierwszą z nich jest wspomniana funkcja "In memorian". O nadanie takiego statusu naszemu profilowi administrację Facebooka mogą poprosić np. bliscy.

Usuwanie konta na FacebookuUsuwanie konta na Facebooku fot. D. Maikowski

Druga możliwość - to całkowite usunięcie konta po naszej śmierci. Jeśli chcemy mieć pewność, że tak się właśnie stanie, to powinniśmy wejść w USTAWIENIA naszego konta, zakładkę BEZPIECZEŃSTWO, a następnie zakładkę OPIEKUN KONTA.

Teraz możemy wybrać osobę, która zostanie opiekunem naszego konta i usunie je na wypadek naszej śmierci. Jeśli nie chcemy korzystać z funkcji opiekuna konta, możemy również poprosić o trwałe usunięcie konta.