Jak usunąć konto na Facebooku? Sześć kroków do skasowania profilu [PORADNIK]

Jeśli w czasie ostatniej awarii odkryłeś, że profil na Facebooku nie jest ci jednak potrzebny, ten poradnik jest dla ciebie. Wyjaśniamy, jak usunąć konto na fb w kilku krokach.

Awaria Facebooka w miniony poniedziałek trwała przez około sześć godzin. To całkiem sporo czasu, by zastanowić się nad tym, czy korzystanie z platformy jest nam nadal potrzebne. Jeśli ktoś zdecydował się na trwałe usuwanie konta na Facebooku, musi postępować według następującej instrukcji:

  1. Kliknij strzałkę w prawym górnym rogu Facebooka.
  2. Następnie kliknij "Ustawienia i prywatność" oraz "Ustawienia".
  3. Kliknij "Twoje informacje na Facebooku" w kolumnie z lewej strony.
  4. Kliknij "Dezaktywacja i usunięcie".
  5. Wybierz "Usuń konto na stałe" i dotknij "Przejdź do usuwania konta".
  6. Kliknij "Usuń konto", wprowadź hasło i kliknij "Kontynuuj".
Zobacz wideo Nie ufasz Facebookowi? Oto trzy najlepsze alternatywy dla WhatsAppa i Messengera [TOPtech]

W ten sposób inicjujesz proces usunięcia konta na Facebooku. Jeśli w ciągu 30 dni zmienisz zdanie, możesz anulować procedurę, a dane uda się odzyskać. Po tym czasie zostaną one trwale usunięte bez możliwości odzyskania. 

Mark ZuckerbergFacebook nie mógł naprawić Facebooka, bo Facebook trzyma wszystko na Facebooku

Jak usunąć konto na Facebooku na telefonie?

Wiele osób korzysta z FB na telefonie. W tym wypadku wystarczy odinstalowanie aplikacji z telefonu, aby nie móc już korzystać z Facebooka za pośrednictwem smartfona. Jeśli jednak zależy nam na całkowitym usunięciu profilu - a nie tylko dostępu do konta przez telefon, należy postępować zgodnie z instrukcją zaprezentowaną powyżej. 

Była pracownica Facebooka przed komisją SenatuByła pracowniczka Facebooka oskarża firmę. "Szkodzi dzieciom, osłabia demokrację"

Decydując się na usunięcie konta na FB na telefonie i innych urządzeniach należy pamiętać, że nie będzie można aktywować go ponownie. Warto również podkreślić, że:

  • zdjęcia, posty, filmy zostaną trwale usunięte (nie będzie można odzyskać żadnych treści);
  • nie będzie można korzystać z aplikacji Messenger;
  • nie będzie można korzystać z funkcji Logowanie przez Facebooka w innych aplikacjach. 
Więcej o: